Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Emberi kapcsolatokban lehet a megoldás

Utolsó módosítás: 2019. február 06.

Újabb együttműködési megállapodásokat kötöttek az Eszterházy Károly Egyetem februári sajtótájékoztatóján.

Premier előtti vetítésen vehettek rész a sajtó képviselői: a szokásos havi sajtótájékoztató ugyanis az egyetem reklámfilmjének bemutatójával kezdődött. A film a felvételi előtt álló középiskolásokat célozza meg, bemutatva az intézmény főbb képzési területeit. Az elkészült filmet itt megtekintheti:  

A szőlészet-borászat került a februári sajtótájékoztató középpontjába, hiszen együttműködési megállapodásokat kötött az Eszterházy Károly Egyetem és az Egri, Mátrai, Tokaji valamint a Bükkaljai Borvidékkel. Az együttműködésről az egyetem Kutatási és Fejlesztési Központjának főigazgatója, dr. Váczy Kálmán Zoltán elmondta: az elhivatottság már eddig is adott volt, az együttműködés az igények tárgyiasításáról szól, mellyel az egyetem célja a szakma támogatása. Az aláírók részéről Kovács Zita, a Mátrai Hegyközségi Tanács elnöke szólt, kifejtette: fontosnak tartják az utánpótlás képzését, ezért tárt karokkal várják a hallgatókat, így az egyetemmel együtt szolgálják a szakma új generációjának felkészítését.

A XX. Szőlészeti és Borászati Konferenciáról – ami 2019. február 13-15-ig lesz a Líceumban – dr. Lőrincz György, az Egri Borút Egyesület elnöke elmondta: a konferencia tematikája megújult, a hangsúlyt a tudományos kutatások eredményeire fektetik, gyakorlati problémákat érintő előadásokra számíthatnak a résztvevők. Elhangzott: lépést tartanak a világ fejlődésével, világhírű előadókat hívtak meg a konferenciára, s örömmel látják, hogy a rendezvénynek köszönhetően a közösségi kapcsolatok is egyre erősebbek. Dr. Váczy Kálmán a gondolatokat azzal egészítette ki: idén kiemelt figyelmet szentelnek a Szőlő-bor Kutatás-fejlesztési Kiválósági Központ létrehozásának eddigi eredményeire. A szőlészeti-borászati társadalmat foglalkoztató kérdések, a jó gyakorlatok, a munkaerőkérdés is a konferencia témái között szerepelnek. A rendezvényről bővebben annak weboldalán tájékozódhat: http://szoloborkonferencia.uni-eszterhazy.hu/

A sajtótájékoztató egy újabb együttműködési megállapodás aláírásával folytatódott: az Eszterházy Károly Egyetem és az Egri Szociális Szolgáltató Intézmény közös múltját Külvári Anikó, a szolgáltató intézmény igazgatója ismertette. Mint mondta: a kétéves együttműködés az Értelmi Fogyatékosok Nappali Ellátó Központjának (ÉNEK) 25 éves évfordulójára szervezett konferenciával indult, melyben az egyetem támogatást nyújtott számukra. Az ÉNEK azóta az intézmény gyógypedagógia szakos hallgatóinak gyakorlati helye lett, ami Külvári Anikó szerint a gyakornokok és a szakemberek számára egyaránt hasznos.

Az igazgató hozzátette: az érzékenyítés, a társadalmi elfogadás erősítése fontos közös feladatok. Nyilas Gabriella, az ÉNEK vezetője az Ability Café lényegét ismertetette. A Líceum Kávézóban sérült emberek szolgálják ki bizonyos időközönként a vendégeket, így – Nyilas Gabriella szavai szerint – emberi értékeik kerülhetnek a középpontba. Ismertette a program mottóját, mely így hangzik: „Itt befogadtak! Te elfogadsz?". A programban résztvevők tettre készek és tanulni vágynak, a sajtótájékoztatón közülük ketten, Zsófi és Melinda is részt vettek. Dr. Vas István, a kávézó ügyvezetője is arról számolt be: az Ability Café mindig remek hangulatú, a kávézóban dolgozók szakmailag is kiválóan fejlődnek.

Zárszóként dr. Liptai Kálmán rektor elmondta: ugyan sok a világban a probléma, de a megoldás az emberek közötti kapcsolatokból indul, s ezért érdemes inkább erre fókuszálni.

Szerző: Berán-Juhász Henrietta

Fotó: Szántó György


< Vissza