Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Emléket állítottak Grőber Jenőnek

Utolsó módosítás: 2017. szeptember 09.

A belvárosi Bajcsy-Zsilinszky utcai szülőház falán avatták fel Grőber Jenőnek, az egri borászat nagy alakjának emléktábláját. Az időpontválasztást sem bízták a véletlenre: a hétvégén a Líceum udvara ad otthont az I. VINO Kóstoló Ünnepnek, ahol koccinthatnak az egri borok kedvelői.

A fajtatiszta ültetvények létrehozása, a tudatos házasítás valamint a termelői szakma összefogása – sokan nem tudják, de ez mind Grőber Jenő érdeme. A 19. és 20. század fordulójának nagy borásza megelőzte korát – fogalmazott Dr. Dula Bence borász az ünnepi eseményen. Mint mondta: hatalmas dolog, hogy az első analizálásokat is ő vezette be a környéken.


„Minden közösség, ami sikeres akar lenni, fontos, hogy megbecsülje a múltját" – ezt már Pál Sándor, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke mondta a megjelenteknek, utalva arra, hogy hatalmas jelentőséggel bír ez a jeles alkalom is. Nem volt véletlen, hogy a Líceum szomszédságában éppen most került sor az emléktábla ünnepélyes avatására, hiszen szeptember első hétvégéjén minden egri borkedvelő koccinthat kedvenc egri borával, méghozzá egy új boros eseményen – emlékeztetett Dr. Lőrincz György. Az I. VINO Kóstoló Ünnepet első alkalommal rendezi meg a Líceum udvarán az Egri Borút Egyesület, az Eszterházy Károly Egyetemmel karöltve.

Szeptember elsején és másodikán Eger legújabb borgasztronómiai rendezvénye tehát bort, finom falatokat és kellemes dallamokat is kínál jócskán. Kitárulnak a Líceum kapui a borkedvelő egriek előtt.

 


< Vissza