Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

ÉNEK 25

Utolsó módosítás: 2017. november 29.

A múlt értékeinek, a szakmai munka szépségeinek és árnyoldalainak bemutatása, a jelen feladatainak megvitatása és a jövő kihívásainak tervezése volt a célja annak a kétnapos konferenciának, melyet az Értelmi Fogyatékosok Nappali Ellátó Központja(ÉNEK) fennállásának 25. évfordulója apropóján szerveztek az Eszterházy Károly Egyetemen.

Az Értelmi Fogyatékosok Nappali Ellátó Központja szülői kezdeményezésre jött létre az országban másodikként, azért, hogy a családban élő, értelmileg sérült fiatalok számára biztosítson rendszeres foglalkoztatást és fejlesztést - mondta köszöntőjében Külvári Anikó igazgató.

Habis László polgármester hangsúlyozta: a városban a jogszabályoknak megfelelő szociális szolgáltatások minőségileg sokat fejlődtek. Új hajléktalan gondozási ház épült, nemrégiben adták át a pszichiátriai betegek segítését szolgáló, az Ökumenikus Segélyszervezet által működtetett létesítményt, a szépkorúak kényelmét házi segítség nyújtás és 6 gondozási központ szolgálja. Az Eger városa által elnyert Idősbarát Önkormányzat címhez járó 1 millió forintot a demens ellátás szakmai fejlesztésére fordítják- emelte ki a polgármester.

Az egyetem részéről Mező Ferenc dékáni feladatokkal megbízott dékáhelyettes azzal az örömhírrel köszöntötte a konferencia résztvevőit, hogy jövőre gyógypedagógiai képzéssel bővül a felsőoktatási intézmény kínálata, így várhatóan folyamatos szakmai kapcsolat alakulhat ki az ÉNEK-kel, ahol gyakorlati helyként fogadhatják majd a hallgatókat.

A konferencián beszámoltak a családban élő fogyatékosok helyzetéről, a társadalmi elfogadás lehetőségeiről.
A kétnapos fórum kísérőprogramja egy jótékonysági koncert és egy, a gondozottak és az EKE Ami táncos növendékei közös produkcióival színesített gálaműsor volt.

Fotó: Kakuk Dániel


< Vissza