Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Ezüstérmesek lettek boraink

Utolsó módosítás: 2020. június 23.

Nyolc borral és négy kategóriában nevezett az Eszterházy Károly Egyetem Szőlőbirtoka a XXIV. Egri Borvidéki Borversenyre, s minden kategóriában ezüstérmesek lettek az egyetem borai.

Az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának borversenyét az egyetem kőlyuktetői Kísérleti Szőlőültetvények és Borászat területén tartották június 16-18-ig. A versenyen részt vehettek a bortermelők mindazon borai, melyek a hatályos magyar Bortörvény előírásainak megfelelnek. Mintákat küldhettek be bortermelő vállalatok, egyéni bortermelők és kereskedő szervezetek is.

Negyven borászat versenyzett 236 mintával, nevezni pedig hét kategóriában lehetett: fehér borral, egri csillaggal, debrői hárslevelűvel, desszert borokkal, rozé borokkal, vörös/siller borokkal és egri bikavérrel. A borverseny borait három napon keresztül két, változó összetételű szakmai bizottság és egy három főből álló csúcs zsűri kóstolta. A borverseny a járványügyi szabályok betartásával zajlott: a borokat egymástól elszeparálva kóstolták végig a bírák.

A bizottságok a 100 pontos OIV rendszer szerint pontozták, majd hét külön kategóriában értékelték a borokat, vitás esetben pedig a csúcs zsűri döntött, ahogy a fehér és vörös kategóriagyőzteseket is ők választották ki. A csúcs zsűri elnöke az első napon Mészáros Kálmán, a NÉBIH Borászati és Alkoholos Italok Igazgatóságának igazgatója, a második napon Maróti Attila, a Felső-Magyarországi Borrégiós Tanács elnöke, míg a harmadik napon Dr. Kosárka József, a Magyar Borszakírók Szövetségének elnöke volt.

Az Eszterházy Károly Egyetem Szőlőbirtoka a 2019-es évjáratú Egri Csillaggal, a Nero Rozéval, a Pinot Noir Rozéval, valamint 2017-es Egri Bikavérrel, Egri Bikavér Superiorral, Egri Cabernet Franc Superiorral, Egri Pinot Noir Superiorral, és Turannal nevezett. Az eredményhirdetést június 18-án tartották: a bírák minden borunkat az előkelő ezüstéremmel díjazták. Összesen 39 aranyérem, 175 ezüstérem és 20 bronzérem született.

A XXIV. Egri Borvidéki Borverseny kategóriagyőztesei:

I. Legjobb Fehér bor - Varsányi Pincészet - Grand selection Verpeléti Olasz rizling 2019
II. Legjobb Egri Csillag bor - Dr. Gál Lajos - Kamra-völgy Egri Csillag Grand Superior 2018
III. Legjobb Debrői Hárslevelű bor - Tóth és Tóth Debrői Borok - Debrői Hárslevelű „töppedt szőlőből készült" 2019
IV. Legjobb Desszert bor - Tóth Ferenc Pincészet - Egri Leányka Superior Jelölt Késői Szüret 2019
V. Legjobb Rozé bor - Ostorosbor - Kékfrankos Rosé 2019
VI. Legjobb Vörös bor - Tóth és Tóth Debrői Borok - Maledictus Cuvée 2018
VII. Legjobb Egri Bikavér bor - Szuromi Családi Birtok - Egri Bikavér Superior 2018

A Líceum Televízió felvétele a borversenyről:

Fotók: Balogh Tibor


< Vissza