Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Fókuszban a klímaváltozás

Utolsó módosítás: 2017. június 28.

A klímaváltozás veszélyeit komolyan kell venni, ezért a 2009-ben alakult Klímabarát Települések Szövetsége a regionális rendezvényein párbeszédet sürget a régió kutatói, környezetvédelmi szervezetei, hatóságai, vállalkozói, valamint döntéshozói között. Ilyen párbeszédet hívott életre az a szakmai nap is, melyet az egyetemen tartottak Átmenet a fenntarthatóság felé: a klímaváltozás kihívásai és az éghajlatvédelem lehetőségei az Északi-középhegység térségében címmel.

A program első felében az Eszterházy Károly Egyetem, a Miskolci Egyetem és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem neves szakemberei tartottak előadásokat a régió klímaváltozással kapcsolatos kihívásairól és feladatairól, illetve a települési klímastratégiáról, majd panelbeszélgetéseken tettek gyakorlati javaslatokat és számoltak be a tapasztalatokról.

Kovács Lajos, a Klímabarát Települések Szövetségének elnöke elmondta: legfőbb szándékuk az, hogy a szövetség összekösse az önkormányzatokat, a gazdasági élet szereplőit és az egyetemi kutatókat azért a célért, hogy a klímaváltozás, a fenntarthatóság jobban jelen legyen a hétköznapokban, és nagyobb nyilvánosságot kapjon. Hozzátette: az a tapasztalat, hogy a klímaváltozás korábban - főképp a szövetség megalakulása idején - nem volt fontos a mindennapokban. A szemléletformálás viszont megindult, és tagjaikat is arra szeretnénk biztatni, hogy döntéseiket ezzel a szemlélettel hozzák meg, vegyék figyelembe például azt, hogy egy-egy beruházás mennyiben árthat a környezetnek. Ennek a konferenciának a célja az is, hogy bemutassák a települési klímastratégiák kidolgozásának szükségességét és hasznát. Az egyesület a Magyar Földtani és Geofizikai Intézettel és a Nemzeti Alkalmazkodási Központtal közösen olyan módszertant dolgozott ki, mely segíti az önkormányzatokat megyei és települési klímastratégiák elkészítésében. Létrehoztak egy egységes keretrendszert, melynek köszönhetően ki tud alakulni egy országos rendszer. Létrejön egy nemzeti hálózat, ami még önmagában kevés, hiszen nemzetközire lenne szükség, de talán mégis egy fontos lépés megtételét jelenti az együttgondolkodás felé – emelte ki az elnök. Kovács Lajos elmondta azt is: a szövetségnek jelenleg 38 tagja van, főképp Pest megyéből, illetve a Dunántúlról, sajnos Észak- és Kelet-Magyarországról még kevés település csatlakozott, pedig a klímaváltozás egészségügyi hatásait tekintve például itt aggasztóbbak a számok.


Dr. Pálvölgyi Tamás, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tanszékvezető egyetemi docense, a szövetség szakmai vezetője elmondta: a klímaváltozás hatása szinte minden területet érint az egészségügytől a növényvilágon át a gazdaságig. Növekedett például a hőhullámos napok száma, ennek következtében nőtt az emiatt bekövetkezett halálozások száma is, főképp Délkelet- és Északkelet-Magyarországon. Ennek egyik oka az, hogy ezen a területen gyengébb a lakosság egészségügyi állapota. Az egészségügyben jelentkezett következmények mellett probléma az árvíz, ugyanúgy, mint az aszály, vagy az épületek, hidaink, útjaink állapota, tehát kérdéses az is, hogy az infrastruktúra mennyire klímabiztos. A főváros és a 19 megye elkezdte már a települési klímastratégia kidolgozását, a Klímabarát Települések Szövetsége ehhez ad módszertani támogatást. Dr. Pungor Szilvia, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Vízügyi és Természetvédelmi Végrehajtási Főosztályának főosztályvezető-helyettese előadásában kiemelte: néhány hónap múlva kiírják azokat a KEHOP pályázatokat, melyek a megyeiek után a helyi  stratégiák megalkotását célozzák, és amitől azt remélik, hogy a megyéket követve a települések is elindulhatnak a klímastratégiák kidolgozásának útján.

 

 


< Vissza