Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Foucault munkássága előtt tisztelegtek

Utolsó módosítás: 2019. szeptember 19.

A Varázstoronyban előadásokkal, kísérletekkel tisztelegtek a francia fizikus, León Foucault születésének 200. évfordulója előtt szeptember 18-án.

Dr. Vida József, az egyetem oktatója elmondta: az egésznapos rendezvény délelőtti időszakában diákokat, délután pedig felnőtteket vártak az előadásokra, melyek mind kapcsolódtak Foucault tevékenységeihez, találmányaihoz.

– Foucault munkásságában a Foucault-ingán túl még megannyi találmány szerepel. Az örvényáramokat ő találta fel, a vízben ő mérte meg először a fény sebességét, s ezen kívül is számos olyan dolgot talált fel, melyek méltóvá teszik ahhoz, hogy a Varázstoronyban megemlékezzünk róla. Azért is, mert Foucault szelleme itt van a Varázstoronyban, hiszen van itt Foucault-inga, amit nemrég újítottunk fel. Van egy a francia fizikus által feltalált örvényáramú szerkezet is, amit ugyan nem hozzá, hanem Arago nevéhez kötnek – mesélte az oktató.

A megye minden általános- és középiskolájából várták a diákokat. Az első csoport az egri Dobó Gimnáziumból érkezett, de az egri Adrássy-ból, és Hatvanból is érkeztek fiatalok.

Írta: Berán-Juhász Henrietta

Fotó: Kakuk Dániel


< Vissza