Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Global Cooking Night

Utolsó módosítás: 2019. április 05.

Ételkóstoló, énekes és táncos produkciók: egymás kultúrájával ismerkedhettek a Global Cooking Night programon a gyöngyösi és az egri campus külföldi hallgatói. A megyeszékhelyen már komoly hagyománya van ennek a rendezvénynek, Gyöngyös azonban első alkalommal adott neki otthont.

A képzeletbeli világkörüli gasztrotúra évekkel ezelőtt, néhány Egerben tanuló külföldi hallgatónak köszönhetően indult útjára. Az ösztöndíjprogramoknak köszönhetően Magyarországon tanuló fiatalok kezdetben a kollégiumban látták vendégül egymást, hogy megismertessék társaikkal hazájuk ételspecialitásait. A kezdeményezés hamar kinőtte magát, ma már a Global Cooking Night az Eszterházy Károly Egyetem egyik legnagyobb nemzetközi rendezvénye.

A Gyöngyösi Károly Róbert Campus első alkalommal adott otthont a programnak. Jelenleg közel 40 ország hallgatói tanulnak a városban, az ételbemutatón pedig 12 nemzet specialitásait lehetett megkóstolni. Voltak, akik csak desszertet kínáltak, más nemzetek azonban főételeket és különféle salátákat is készítettek.

Résztvevő csapatok:

- Ghána
- Jordánia - Palesztina
- Kambodzsa
- Laosz
- Magyarország
- Mongólia
- Oroszország
- Portugália
- Románia
- Törökország
- Ukrajna

Az este folyamán a csapatok a közönség és a zsűri szavazataiért is versengtek. A hallgatóktól és oktatóktól végül a jordán és palesztin fiatalokból álló csapat kapta a legtöbb szavazatot, a zsűrinek pedig a kambodzsai menü ízlett a legjobban.

A Global Cooking Night az évek alatt kulturális rendezvénnyé nőtte ki magát. Ennek megfelelően Gyöngyösön is könnyűzenei dalokkal mutatkoztak be a Ká-Ró Színkör nemzetközi csapatának tagjai, a laoszi lányok pedig nemzetük táncát mutatták be társaiknak.

Szöveg és fotó: Nagy Réka


< Vissza