Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Goretity József előadása

Utolsó módosítás: 2019. március 13.

Dr. Goretity József, a DE Szlavisztika Intézetének igazgatója „Most rossz lélek vezérel, ez kerget minket itt" címmel tartott előadást az MTA-MAB Eszterházy Akadémiai Klub „Akadémiai esték" sorozatában.

Az érdeklődő hallgatóság számára részletesen és igen szemléletesen mutatta be, hogy az elmúlt kb. 40 évben, az 1979-es ún. Metropol-botrány óta milyen irányzatok és alkotók fémjelezték az orosz irodalmat.

Különösen a posztmodern és az ún. újrealizmus jelentős képviselőiről és műveikről beszélt, arra is rámutatva, hogy ezek a modern törekvések hogyan kapcsolódnak a klasszikus orosz irodalomhoz, illetve mennyire radikálisan fordulnak azzal szembe.

Goretity József maga is műfordító, előadásában ezért is tudta „élet közelien" felvillantani olyan szerzők regényeinek világát mint pl. Akszjonov, Pelevin, Szorokin, Jerofejev, Poljakov. Az előadáshoz kapcsolódó egyik kérdés kapcsán az orosz női írók munkásságáról, főként Ulickaja írásairól is adott egy rövid összegzést az előadó.

Írta: Dr. Loboczky János, MTA-MAB Eszterházy Akadémiai Klub elnöke

Fotó: Balogh Tibor

A rendezvényt az EFOP-3.6.1-16-2016-00001 „Kutatási kapacitások és szolgáltatások komplex fejlesztése az Eszterházy Károly Egyetemen” projekt támogatásával szervezték.


< Vissza