Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Hároméves lett az egyetem

Utolsó módosítás: 2019. július 03.

Az egri, a gyöngyösi, a jászberényi és a sárospataki campusok főigazgatói, oktatói, dolgozói, a Hallgatói Önkormányzat képviselői, valamint az Oktató és Fejlesztő Intézet főigazgatója jelenlétében ünnepelte meg egyetemmé válásának 3. évfordulóját az Eszterházy Károly Egyetem.

Az Eszterházy Károly Egyetem Gyakorlóiskolájának diákjainak műsora foglalta keretbe az egyetemmé válás 3. évfordulója alkalmából megrendezett ünnepséget a Líceum udvarán.

Egy közel 250 éves álom valósult meg 2016. július 1-jén, amikor négy egykori főiskola, az egri, a gyöngyösi, a jászberényi és a sárospataki összeolvadásával megalakult az Eszterházy Károly Egyetem. Ezekkel a gondolatokkal kezdte ünnepi beszédét Dr. Liptai Kálmán. Az egyetem rektora hangsúlyozta: az ünnepek azért is fontosak, mert ilyenkor nemcsak a mögöttünk álló időszak összegzése, valamint a célok megfogalmazására van lehetőség, hanem arra is, hogy a kollégák kötetlenül beszélgessenek egymással.

Az egyetemmé válás óta a négy campus oktatói és dolgozói várostól függetlenül dolgoznak ugyanazokért a célokért: a hallgatókért, az oktatás színvonalának folyamatos növeléséért és a megújulásért. A kemény munkának számos, kézzel fogható eredménye van. Ilyen például az akkreditációs dokumentum elkészülése, a szeptemberben induló új pedagógusképzés és továbbképzés, a Könyvtárellátóval kötött megállapodás, egy PPP Projekt kiváltása, valamint az energiahasznosulásra megnyert 1,6 milliárd forint.

A közelmúltban számos partnerrel bővült az egyetem kapcsolati rendszere. A Vizuális Művészeti Intézet képviselőinek Római-Magyar Akadémián tett látogatásának köszönhetően négy hallgató ösztöndíjjal utazhat és tanulhat az olasz fővárosban. A Szőlészeti Borászati Tanszék hallgatói egy együttműködési megállapodásnak köszönhetően az egyik legismertebb francia borvidéken, Bordeaux-ban szerezhetnek majd szakmai gyakorlatot a jövőben. A Matematikai és Informatikai Intézet pedig a linzi egyetemmel közösen indított mesterszakot.

A Nemzetközi Kapcsolatok Központjának munkájának hála a 2019-es nyári diplomaosztón már a gyöngyösi és az egri campuson is vehetnek át külföldi hallgatók diplomát. A fejlődés ezen a területen is szemmel látható és folyamatos, ugyanis egyre több tanszéken van lehetőség angol nyelvű képzésre jelentkezni. Ennek érdekében az oktatók is folyamatosan dolgoznak és fejlesztik magukat.

A Lendület Pályázat, a Komplex Alapprogram, a Digitális Program, valamint az intézményben készülő Nemzeti Alaptanterv mellett a rektor kiemelte a Kapocs Iskolahálózatot is. Ennek célja, hogy az egyetem az általa kialakított iskolahálózat intézményeivel szorosabb kapcsolatot tudjon ápolni és támogatni tudja mind a pedagógusokat, mind a diákokat.

Az idő múlását jelzi, hogy az idei nyári ünnepélyes oklevélátadón vették készhez diplomájukat az első olyan hallgatók, akik már az egyetemre felvételiztek. A hallgatók pedig nemcsak a tanulmányaikat veszik komolyan: Dr. Liptai Kálmán szerint a Hallgatói Önkormányzat munkája példaértékű. Sikeres programokat szerveznek és kreatív ötleteikkel segítik az egyetemi hallgatói élet mozgalmassá tételét.

Komoly munka sok campusú egyetemnek lenni Magyarországon, a sikeres működésért sokat tesznek mind a campusok főigazgatói, mind a dolgozói. Zárásként a rektor kiemelte és megköszönte az ő munkájukat is, mellyel a következő évtizedeket és az újabb sikereket építik közösen.

szöveg: Nagy Réka
fotó: Kakuk Dániel

A rendezvény az EFOP 3.4.3 – 16 – 2016 – 00010 „Az Eszterházy Károly Egyetem fejlesztése a felsőfokú oktatás minőségének és hozzáférhetőségének együttes javítása érdekében" elnevezésű projekt keretein belül valósult meg.


< Vissza