Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Híd a köz- és a felsőoktatás között

Utolsó módosítás: 2021. február 08.

Nyolcadik alkalommal és a járványhelyzet ellenére is töretlen sikerrel, idén online formában szervezték meg a Tudományról Diákoknak Kíváncsiságból – Tehetségútlevél a felsőoktatásba programot.

A Tehetségútlevél megnyitóját idén online közvetítették a diákok, felkészítőik és az érdeklődők számára. Őket az Eszterházy Károly Egyetem rektora, Dr. Pajtókné Dr. Tari Ilona köszöntötte, aki a tehetség fogalmát értelmezte, majd úgy fogalmazott: a tehetséggondozás feladata, hogy a tehetséges diákokat támogassa abban, hogy alkotókká váljanak, elérjék kitűzött céljaikat.

A program szakmai bizottságának tagjai közül Dr. Verók Attila foglalta össze a program hitvallását, mely szerint a köz- és a felsőoktatás szervesen kapcsolódik egymáshoz, és a programmal azt kívánják segíteni, hogy könnyebb legyen a diákok számára az átmenet. Céljuk továbbá, hogy felkeltsék a fiatalokban a tudásvágyat. Dr. Verók Attila beszámolt arról is, a tudományos témák mellett évről-évre egyre nagyobb számban jelennek meg a művészeti alkotások, így idén már képzőművészeti szekcióval is bővült a program.

– A tehetséget a lehető legszélesebben értelmezzük – erről már Dr. Bogárdi Tünde, a Tudományról Diákoknak Kíváncsiságból szakmai bizottságának tagja beszélt a megnyitón.

Ezt a gondolatmenetet erősítette Dr. Hadnagy József szervező, bizottsági tag is. Kifejtette: olyan diákokat szeretnének vonzani a programba, akik alkotásaikon keresztül meg akarják mutatni magukat, azt, hogy hogyan gondolkoznak a világról.

– Programunk hidat képez a köznevelés és a felsőoktatás között. Minden diák, aki jelentkezik egy Tehetségútlevelet vehet át, mellyel felkeltjük, tovább növeljük érdeklődését, hogy később a felsőoktatásban is keresse a tehetséggondozó műhelyeket, melyek örömmel fogadják majd – fejtette ki Dr. Hadnagy József.

A programot hosszú nevezési időszak előzi meg, de mint Dr. Hadnagy József is megfogalmazta, céljuk, hogy a diákokat megszólítsák, kifejtsék, mit gondolnak a tehetséggondozásról, ám azt nem szabják meg számukra, milyen témával jelentkezhetnek. A program végén a munkákból ugyan kialakítanak egy rangsort, de a Tehetségútlevél program nem egy hagyományos értelemben vett tanulmányi verseny. A legjobb munkákat egy Tehetségfüzetben jelenítik meg, mellyel a diákok kezükbe vehetik majd első publikációikat.


A Tehetségútlevél eredményeit itt megtekintheti. A megnyitót és az eredményhirdetést az alábbi linkeken újranézheti.


Szöveg: Berán-Juhász Henrietta
Fotó: Balogh Tibor


< Vissza