Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Híd a munkacsoportok között

Utolsó módosítás: 2019. július 17.

A Komplex Alapprogramon (KAP) belül nemrégiben létrejött az Informatikai Fejlesztésekért Felelős Munkacsoport (ITEM), melynek feladata egyfajta hídszerep betöltése a rendszerek fejlesztését végző egység munkatársai, és a KAP különböző szervezeteiben dolgozó kollégái között.

Az új munkacsoport az elmúlt héten egy workshopon mutatkozott be az Eszterházy Károly Egyetemen, melyen az EKERNEL rendszert, s a hozzá kapcsolódó modulok koncepcióját is ismertették.

– A korrekció szakaszt követően a Komplex Alapprogramban fontosnak tartottuk, hogy a meglévő informatikai fejlesztéseket egy felületen, egy rendszerben hangoljuk össze. Eddig a pedagógusoknak szerteágazó webes tartalomban kellett eligazodniuk, s az volt a célunk, hogy mostantól egy integrált felületen keresztül tudják mindezt elérni. Az Eszterházy Károly Egyetemen kifejlesztették az EKERNEL-t, mely minden olyan funkciót képes kezelni, melyre a Komplex Alapprogram különböző munkacsoportjainak, szervezeti egységeinek szüksége van. Jelenlegi munkánk főként aköré csoportosul, hogy megpróbáljuk a különböző fejlesztők által megvalósított rendszereket egy helyre integrálni, valamint a különböző szervezeti egységek oldaláról felmerülő igényeket beépíteni – tudtuk meg Dr. Racsko Rékától. Vállalták továbbá, hogy egyfajta hídszerepet töltenek be a rendszer fejlesztői és a csoportok munkatársai között.

Dr. Racsko Réka elmondta: a program szeptember elsején indul. A workshopot azzal a céllal szervezték, hogy bemutassák az elmúlt egy hónap fejleményeit, illetve azt a koncepciót, amely köré szeretnék felépíteni az informatikai fejlesztéseket.

– A különböző, rendszerben meglévő modulok funkcióit, lehetőségeit, további fejlesztési irányait fogalmaztuk meg, valamint egy szélesebb körű eszmecserét folytattunk arról, hogy mik azok a lehetőségek, melyekről a kollégák úgy látják, hogy be lehetne építeni ebbe a rendszerbe – árulta el. A fejlesztési lehetőség közül kiemelte, hogy azt az interaktív óravázlat szerkesztő modult, ami jelenleg az EKERNEL rendszerben működik, a Komplex Alapprogram pedagógus képzésébe a napi gyakorlatba is beépítsék.

– Amit még rendkívül fontosnak tartunk, hogy létrehozzunk egy médiatárat, melybe oktatóvideók, óraszimulációk- és felvételek, különböző mikrotartalmak kerülhetnének, melyek támpontot, segítséget jelentenének a pedagógusok számára abban, hogy hogyan kell a módszertani megújulásban megjelenő, különböző elemeket beépíteni a napi tanítási gyakorlatukba. Tudástárunkat is szeretnénk a jövőben sokkal dinamikusabbá, ergonomikusabbá tenni a felhasználók számára, összetett keresési modullal, személyre szabhatósági lehetőségekkel – avatott be minden a fejlesztési célokba.

Írta: Berán-Juhász Henrietta

Fotó: Kakuk Dániel

A workshop az EFOP-3.1.2-16-2016-00001 Köznevelés módszertani megújítása a végzettség nélküli iskolaelhagyás csökkentése céljából – komplex alapprogram bevezetése a köznevelési intézményekben projekt támogatásával valósult meg.


< Vissza