Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Idén is sikeres volt a Kutatók Éjszakája

Utolsó módosítás: 2017. október 05.

Közel száznyolcvan programmal készült idén az Eszterházy Károly Egyetem a Kutatók Éjszakájára. A négy campuson minden korosztály számára kínáltak érdekes, látványos programokat, a zenétől a fizikai-kémiai kísérleteken át az egzotikus állatbemutatókig.

Szeptember 29-én reggeltől késő éjszakáig mozgalmas élet zajlott az Eszterházy Károly Egyetem campusain: az intézmény ugyanis már 11. alkalommal csatlakozott az Európai Unió Bizottsága által kezdeményezett eseménysorozathoz, a Kutatók Éjszakájához, hogy felhívja a figyelmet a kutatás és fejlesztés fontosságára, és vonzóvá tegye a kutatói életpályát.

Az egyetem minden karán arra törekedtek, hogy érdekes témákkal hozzák közelebb a látogatókhoz a tudomány világát. Az egész napos programon a bölcsészettudományok iránt érdeklődők hallhattak többek között a reformáció előtt és után készült bibliafordításokról, arról, milyen volt az élet Magyarországon az 1950-es, 60-as években, de irodalmi és történelmi játszóházak is várták őket. A zeneművészet iránt érdeklődők érdekességeket hallhattak például Mozart Varázsfuvolájáról, a klasszikus zene, valamint a filmzene kapcsolatáról, de a látogatók nem maradtak koncert nélkül sem, hiszen zenélt a Back to Floyd együttes. A pszichológia iránt érdeklődők Rejtő Jenő karaktereire (Fülig Jimmy, Piszkod Fred, Vanek úr stb.) épülő interaktív foglalkozáson vehettek részt, de izgalmas ötleteket kaphattak a motivációfejlesztésről is. Számos programmal készültek a természettudományok kutatói: a Varázstoronyban kémiai-fizikai kísérletek, előadások zajlottak, de közelebb lehetett kerülni a csillagászat rejtelmeihez is.

Murányi Zoltán, a Varázstorony igazgatója elárulta: minden évben igyekeznek fejleszteni kínálatukat, de a sikeres programok, mint például a kísérletek vagy az interaktív játékok minden évben várják a közönséget.

A látogatók emellett találkozhattak modellvasút-terepasztallal, egzotikus állatbemutatókkal, részt vehettek laborfoglalkozásokon, borkóstoláson, de az anime szerelmesei sem maradtak program nélkül. Teret kapott a sport is, hiszen megrendezték a III. Tudós Maraton – Petrovai József Emlékfutást, melynek résztvevői összességében csaknem három maratoni távot teljesítettek.

Gyöngyösön a robotbemutatók és kémiakísérletek mellett nagy hangsúlyt kaptak a gyógynövények, hiszen a bükki füvesember tanácsait is hallhatták az érdeklődők, de a dopping és a sport kapcsolatáról, a pénz világáról, vagy a sikeres nyelvvizsgázás titkairól, és az íjászatról szóló előadásokkal is készült a campus, ezenkívül például túrázás és több termékbemutató is színesítette a programot.

A jászberényi campus többek között a nyelvvizsgák és az olvasás népszerűsítésével készült, de előadást hallhattak az érdeklődők a legális és illegális drogokról is. A sárospataki campus sem maradt ki a kísérletekből, de a programok között szerepelt például Urbán Tibor festőművész kiállítása, és előadás arról, milyen lovas adottságok lehetőségek vannak Zemplénben. Hogyan írjunk gyermekirodalmi szakdolgozatot/foglalkozástervet egy éjszaka alatt? – ezzel a témával már az EKE-OFI Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum várta a kutatni vágyókat, ahol egy gyermekíró, Nyulász Péter művein keresztül járták körül a témát.
A Kutatók Éjszakája nem csak Egerben volt sikeres: a program országszerte több mint 30 városban, közel 2000 program segítségével hirdette: a tudomány valójában egy nagyon izgalmas, különleges és érdekes világ.

Fotó: Kakuk Dániel, Szántó György

 


< Vissza