Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

II. Egri Klasszikus Filmmaraton

Utolsó módosítás: 2019. szeptember 10.

Második alkalommal várta közönségét az Egri Klasszikus Filmmaraton.

A megnyitón Dr. Liptai Kálmán, az Eszterházy Károly Egyetem rektora köszöntőjében kiemelte: a tudomány és az oktatás mellett az egyetem nagy hangsúlyt fektet a zenei és filmművészeti programokra is. Hozzátette: a Mozgóképművészeti és Kommunikációs Tanszék munkája nyomán méltán vagyunk részesei ennek a rendezvénynek.

A szeptember 6-a és 10-e között zajló II. Egri Klasszikus Filmmaraton első filmje az E.T. – A földönkívüli volt, melyet a Kepes Központ előtti szabadtéri vetítésen nézhetett meg a közönség. Szombaton a Szelíd motorosok, A dolog, a Mindhalálig zene, és az Evita, míg vasárnap a Kopaszkutya, a Megáll az idő, a Bolse Vita, és a Sörgyári Capriccio várta a nagyérdeműt.

Hétfőn a Meteo című film után Dr. Szíjártó Imre a film operatőrével, Dr. Szabó Gáborral beszélgetett a film készítésének folyamatairól, az operatőri munka különlegességeiről és a film rekonstrukciójáról. Ezt a Casablanca című film vetítése követte, majd a CURTIZ – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot című film premier előtti teltházas vetítése folytatta a programot.

A film után Bak Zsuzsanna forgatókönyvíró mesélt a film előéletéről, a stáb munkájáról, illetve arról, hogy milyen hangulatban telt a forgatás. Elmondta: 19 nap alatt forgott a film, ami nagy előkészületeket igényelt a stábtól. Hozzátette: egri lányként nagyon jó érzés volt, hogy az Urániában vetítették le első nagyjátékfilmjét.

A filmmaraton utolsó napján a Limonádé Joe, az Eszkimó asszony fázik, egy animációs filmekből álló összeállítás látható, a programot a Kés a vízben című film, és az István a király felújított verziója zárja.

Írta: Mózes Krisztina
Fotók: Szabó László, Kovács-Hanka Donát, Szopkó Tamás


< Vissza