Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

In memoriam Dr. Földy Ferenc

Utolsó módosítás: 2019. július 16.

Életének 85. évében elhunyt Dr. Földy Ferenc, a Pataki Képző egykori főigazgatója, a Magyar Comenius Társaság elnöke.

1935-ben született Felsőkelecsényben, a sárospataki középfokú tanítóképző intézet elvégzése után szülőfalujában tizenöt éven keresztül volt tanító és iskolaigazgató. Közben elvégezte a debreceni Kossuth Lajos Tudomány Egyetem pedagógia-pszichológia szakát, és ugyanitt 1972-ben bölcsészdoktori címet szerzett. 1971-ben Sárospatakra költözött, hogy egykori alma materében tanítson tovább. Itt ismerte meg feleségét, Asztalos Adrienne-t, aki ének-zenét tanított a tanítóképzőben. 1975-ben kötöttek házasságot, két gyermekük született.

A Comenius Tanítóképző Főiskolán 1982-ig főiskolai docensként, majd 1996-ig főiskolai tanárként fejlődéslélektant és pedagógiai pszichológiát oktatott, közben három évig főigazgató-helyettes, nyolc évig főigazgató volt. 1985-ben Sárospatak és környéke országgyűlési képviselőjének választották meg. Közel két évtizeden át volt a Magyar Pedagógia Társaság Borsod-Abaúj-Zemplén megyei tagozatának elnöke. 1986-ban tevékeny közbenjárásának köszönhetően jött létre a Magyar Comenius Társaság, aminek nemcsak alapítója, de titkára és haláláig hűséges elnöke volt.

Nyugdíjas évei alatt is aktívan követte egykori iskolája eseményeit, a Magyar Comenius Társaság elnökeként halála előtt néhány nappal hallgatói jutalmat adott át a Campus tanévzáró díszünnepélyén.

Az Eszterházy Károly Egyetem és a Magyar Comenius Társaság saját halottjaként tekint rá. Emlékét tisztelettel megőrizzük.

Utolsó útjára július 20-án, szombaton 14 órakor kísérhetjük a sárospataki református temetőben.

Hír: EKE SCC Főigazgatói Hivatal


< Vissza