Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Indul a Nyelvtanulással a boldogulásért projekt

Utolsó módosítás: 2018. május 31.

Magyarországon a közoktatási intézményekben óraszám és évek tekintetében is kiemelt szerepben van az idegennyelvi oktatás, ám mint az a Nyelvtanulással a boldogulásért projektnyitó rendezvényén is elhangzott: ez sajnos az országos adatokban eddig nem hozott jelentős előrelépést.

Hét járásban – az egri, a sárospataki, a füzesabonyi, a hevesi, a mezőkövesdi, az ózdi és a karcagi – és tizenegy középfokú oktatási intézményben indulhat el a Nyelvtanulással a boldogulásért – Tanulók nyelvtanulásának fejlesztése az EKE és a köznevelések együttműködésében 330 millió forintos projekt, melynek nyitó rendezvénye csütörtök délelőtt volt a Líceumban.

Az együttműködési megállapodások aláírást megelőzően dr. Liptai Kálmán rektor osztotta meg pozitív véleményét a résztvevőkkel a projektről. Konstruktív párbeszéd, tanulói autonómia, a legeredményesebb tanulási technika és a motiváció felfedezése: egyebek között ezek szerepelnek a projekt céljai között, tudhattuk meg Majorosné Kovács Györgyi projektvezetőtől.

Elmondta, hogy mintegy 2200 középiskolás vehet részt a programban, akiket összesen 150 oktató tanít majd. Az úgy nevezett projekt alapú nyelvi foglalkozásokon a fiatalok választhatnak majd a dráma, a kreatív önkifejezés és a kreatív írás kurzusok közül, lesznek tanórán kívüli foglalkozások, online feladatok, nyelvi tábor, s különféle találkozók, melyek mind nyelvi felkészültségüket szolgálják. A projekt részét képezik hazai- és külföldi tanulmányutak is.

Magyarország lakosságának lehangoló nyelvi eredményeiről szólt dr. Dolmányos Péter dékánhelyettes, a projekt szakmai megvalósítója. Hozzátette: a felmérésben résztvevők kishitűségétől is függhet ugyan az eredmény, de a nyelvi felkészültség még mindig aránytalan azzal, hogy idegen nyelven manapság már óvodától az egyetemig tanulhatnak a gyermekek, fiatalok. A dékánhelyettes úgy véli, ki kell emelni a nyelvi oktatást a tantárgyak sokaságából, hisz továbbra is problémát jelent az is, hogy a nyelvvizsga megszerzése nem azonosítható a használható nyelvtudással.

A projekt jelentőségéről egy másik szakmai megvalósító: Karin Macdonald is beszélt, kiemelte a csapatmunkát, a választási lehetőséget, valamint a tanulásmódszertant, mely meglátásai szerint közelebb vezetheti a diákokat ahhoz, hogy magabiztosan használják nyelvi tudásukat.

A megnyitó zárásaként együttműködési megállapodásokat írtak alá a programban résztvevő intézményekkel.
A Nyelvtanulással a boldogulásért program célja, hogy a diákok eljussanak az emeltszintű idegennyelvi érettségiig vagy a középfokú B2-es nyelvvizsgáig, valamint hogy bevonja az oktatásba az idegennyelv-tanár szakos hallgatókat, s korszerű módszertani tudással vértezze fel a középiskolai nyelvtanárokat.

Fotók: Kakuk Dániel

A Nyelvtanulással a boldogulásért program az EFOP-3.2.14-17-2017-00008-as pályázat keretében valósul meg.


< Vissza