Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Indul a Slow Film Fesztivál

Utolsó módosítás: 2017. május 08.

Május 10. és 12. között rendezi meg az Eszterházy Károly Egyetem Mozgóképkultúra Tanszéke az Agria Film Kft. támogatásával a Slow Film Fesztivált. A harmadik alkalommal szervezett nemzetközi diákfilmfesztivál négy versenyprogramján 14 kisjátékfilm, 11 animációs és experimentális film és 7 dokumentumfilm szerepel, de újdonságként meghirdették az egyperces filmek versenyét is.

A Mozgóképkultúra Tanszék olyan filmfesztivált hívott életre, mely a tömegfilmek mellett egyediséget, különlegességeket rejt. A harmadik alkalommal megrendezett nemzetközi diákfilmfesztivál is ilyen csemegéket kínál, megmutatva azt, hogy a diákfilmesek - határon innen és túl - mit is tettek le az asztalra, amit mi nézők, lassan, megfontoltan fogyaszthatunk. Ezen a héten, május 10. és 12. között több mint tíz ország filmiskoláinak munkáit láthatják, a hazaiak mellett Lengyelországból, Csehországból, Szlovákiából, Grúziából, Oroszországból és a Közel-Keletről, Libanonból és Jordániából érkeztek filmek. A versenyblokkokban 14 kisjátékfilm, 11 animációs és experimentális film, 7 dokumentumfilm indul a fesztivál díjért, de idén először „egyperces filmek" is versenyeznek.

Bollók Csaba, a fesztivál művészeti vezetője a program sajtótájékoztatóján elmondta: a visegrádi négyek filmiskolái mellett minden évben törekednek arra, hogy távolabbi országból is érkezzenek filmek. Hozzátette: a fesztivál indításakor és ma is a legfőbb motiváció az önismeret gyakorlása. Fontos, hogy azokon a filmeken keresztül, amelyeket az egyetem hallgatói készítenek, megismerjék önmagukat, és azokon keresztül, amelyek a határon túlról érkeznek a fesztiválra, megismerjék más fiatalok életérzéseit, problémáit, munkáit. Bollók Csaba hozzátette: a fesztivált az egyetemi filmklub bevételéből, az Agria Film Kft. támogatásával, és az önkéntes diákok munkájával tudják megszervezni, de a jövőben szívesen vennének önkormányzati, vagy egyéb támogatást is.

Berényi Tamás, az Agria Film Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte: fontosnak tartják, hogy támogassák az egyetemistákat, a művészfilmeket, ezért állnak a Vadeper Filmklub és a Slow Film Fesztivál mellé is, sőt, a remélhetőleg hamarosan nyíló Urániában is vetítenének művészfilmeket.

A magyar alkotásokat válogató diákzsűri tagja, Bognár Flóra elmondta: izgalmas volt az eszterházys filmek mellett a metropolitanes filmeket is látni, összevetni őket. Számukra ez a zsűrizés és a fesztivál is egy nagyon jó szakmai tapasztalatot jelent. Az idén indított egyperces kategóriában már alsóbb éves hallgatók is beadhatták műveiket, ezzel lehetőséget kapva arra, hogy ők is megmérettessenek.

A versenyben található filmek között szerepelnek premiervetítések, illetve már más fesztiválokon sikerrel bemutatkozott filmek is, például a cseh Happy End című animációs film, vagy a lengyel Nyár/Leto című kisjátékfilm, de itt lesz az idei Dazoo rövidfilmfesztivál fődíjasa, Freund Ádám Földiek című sci-fije is.

Tervezett program:

Május 10. szerda: 20:30 - fesztiválnyitó (meglepetésfilmmel)

Május 11. csütörtök 11:00 - információs blokk
15:00 - versenyblokk I.
17:00 - versenyblokk II.
19:00 - versenyblokk III.

Május 12. péntek 11:00 - fesztiválkedvencek blokkja (versenyen kívül)
15:00 - versenyblokk IV.
17:00 - versenyblokk V.
19:00- versenyblokk VI.
21:00 - díjkiosztó gála, záró party

Fotó: Ebner Béla


< Vissza