Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Interjú Dr. Geml Józseffel az Egri Magazinban

Utolsó módosítás: 2021. június 04.

Egyetemünk vezető kutatójával, Dr. Geml Józseffel, a Lendület Kutatócsoport alapítójával készített interjút olvashatunk az Egri Magazin júniusi számában.

Egerből indult, de dolgozott Pennsylvaniában, Alaszkában, Hollandiában, Dél- és Közép-Amerikában, Afrikában, illetve Délkelet-Ázsiában, majd a hevesi megyeszékhelyre tért vissza Dr. Geml József. Egyetemünk vezető kutatója az Egri Magazinnak adott interjújában beszél pályájáról, családjáról, s arról is, milyen gyakorlati hasznot hozhat a szőlőtermesztők számára az egri kutatás.

– Ma már a mezőgazdaságban is kezd meghonosodni az úgynevezett holobiont szemlélet, ami az orvostudományban néhány éve már megjelent, s ami utóbbi esetében arról szól, hogy az ember egészségi állapotát döntően befolyásolják azon gombák és baktériumok, amelyek a testben találhatók. Ez a növényeknél ugyanígy van. Éppen ezért mi például a tőkerothadásos, illetve az egészséges, tünetmentes szőlők mikrobiomját vetettük össze, szemügyre véve a bennük lévő gombákat. Lényeges megjegyezni, hogy vizsgálataink nemcsak a növényekre terjedtek ki, hanem azokra a talajokra is, amelyekben élnek – mondja Dr. Geml József. 

A teljes interjú itt olvasható>>


< Vissza