Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Jövőnket most formáljuk

Utolsó módosítás: 2020. november 11.

Klímaváltozás földtudományos szemmel tartotta meg kedden a Magyar Tudomány Ünnepéhez kapcsolódó konferenciáját a Földrajz és Környezettudományi Intézet.

A plenáris előadást Dr. Botos Barbara klímapolitikáért felelős helyettes államtitkár tartotta Klímapolitika az Európai Zöld Megállapodás tükrében címmel. Előadásában kifejtette a 2015-ben kezdeményezett Párizsi Megállapodás meghatározó pontjait, úgy, mint a 2050-re vállalt klímasemlegességet, s külön kitért a tagállamok jelenlegi eredményeire. A résztvevők megtudhatták azt is, milyen erőforrásokat mozgósít a célok elérése érdekében az Európai Unió. Dr. Botos Barbara hangsúlyozta: ezek érdekében nem elegendő az uniós szintű vállalás, minden tagállamnak ki kell vennie a részét. Hozzátette: tőlünk időben és térben távoli problémát kell megoldanunk a jelenben.

A plenáris előadást követően az Eszterházy Károly Egyetem Földrajz és Környezettudományi Intézetének kutatói mutatták be tudományos munkáikat egyebek mellett a tájdegradációról, a felszín- és tájformálásról, a klímastratégiák szerepéről, valamint arról, milyen hatással van klímaváltozás a hazai szőlőtermesztés jövőjére, vagy éppen a cseres-tölgyes erdő struktúrájára.

Írta: Berán-Juhász Henrietta
Fotó: Balogh Tibor


< Vissza