Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Kárpát-medencei helyesírási verseny

Utolsó módosítás: 2017. november 24.

A Magyar Nyelvészeti Tanszék november 17-én és 18-án rendezte a felsőoktatási intézmények Nagy J. Béla Kárpát-medencei helyesírási versenyét és a hozzá kapcsolódó konferenciát. 1987 óta minden alkalommal intézményünk ad helyet a rangos találkozónak.

A rendezvény szakmai támogatója a Magyar Tudományos Akadémia Magyar Nyelvi Osztályközi Állandó Bizottsága, amelynek elnöke, dr. Prószéky Gábor egyetemi tanár, a Nyelvtudományi intézet igazgatója, valamint az akadémiai bizottság két tagja is előadást tartott, illetőleg tagja volt a zsűrinek.

Dr. Pintér Márta Zsuzsanna, a Bölcsészettudományi kar dékánjának megnyitója és dr. Domonkosi Ágnes tanszékvezető főiskolai tanár köszöntője után hat előadás hangzott el. A házigazdák képviseletében előadást tartott dr. Takács Judit, a Magyar Nyelvészeti Tanszék adjunktusa, valamint dr. Ludányi Zsófia, a tanszék óraadója, az MTA Nyelvtudományi Intézetének tudományos munkatársa.
A szombati verseny tollbamondásból és feladatlap kitöltéséből állt. Összeállítójuk dr. Bozsik Gabriella ny. főiskolai tanár, aki a kezdetektől, immár 30 éve részt vesz a szervezésben és a lebonyolításban.
A verseny nagyszerű hazai sikerrel zárult: első helyezést ért el az Eszterházy Károly Egyetem képviseletében induló Csiszárik Katalin, IV. évfolyam magyartanár - angol nyelv és kultúra tanára szakos hallgató. Kiemelkedő eredményéhez szívből gratulálunk!
A további sorrend: II. helyezett Tóth Zsuzsanna Ingrid (Károli Gáspár Református Egyetem), III. helyezett Kovács Péter Zoltán (Babeș–Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár), aki a legjobb határon túli versenyzőnek járó különdíjat is elnyerte.

 


< Vissza