Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Kiállítással zárul a Mátyás király emlékév

Utolsó módosítás: 2019. január 10.

A Tittel Pál Könyvtár „Iskolám névadója, Hunyadi Mátyás” címmel kiírt képzőművészeti pályázatára beérkezett alkotásokból rendezett kiállítás 2019. január 7-től január 18-ig megtekinthető a Líceumban.

A Líceum aulája gyermekzsivajtól volt hangos január 7-én délelőtt. 10 órakor kezdődött a Mátyás király-emlékév alkalmából kiírt pályázatra beérkezett alkotásokból rendezett tárlat megnyitó ünnepsége. A pályázat eredményhirdetése és a díjátadás 2018. június 14-én az iskolagyűlésen megtörtént. A kiállítás-megnyitón a díjazott diákok képviselték az Egri Hunyadi Mátyás Általános Iskolát. A tanulókat elkísérte többek közt Vancsik Dóra igazgatóhelyettes asszony és Baghy Ágnes könyvtáros tanár is.

Oszlánczi Krisztina, a Tittel Pál Könyvtár főigazgatója köszöntötte elsőként a résztvevőket. Kiemelte, mennyire fontos a művészet, mint kifejezési forma, a képzőművészet pedig a gyerekek egyik legfontosabb eszköze. Elmondta, nagy örömmel teszi közzé az alkotásokat a Tittel Pál Könyvtár, ezáltal a nagyközönség is megtekintheti az értékes pályaműveket.

Dr. Pintér Márta Zsuzsanna dékán asszony leginkább a kiállítás témájának fontosságáról beszélt. Diákkori emlékeit is felidézve kitért arra, milyen hasznos, ha az iskolának van névadója, s rámutatott arra, hogy ez a pályázat talán ahhoz is segítséget nyújtott, hogy a tanulók az alkotómunka közben még sokoldalúbban megismerjék Mátyás királyt.

Fenti gondolatokat alátámasszák a gyermekrajzok is, erről már Szilágyi Tamara egyetemi hallgató, a zsűri tagja beszélt. Ismertette, több mese is megelevenedik, s a király alakjának megjelenítése mellett a corvinák díszes kezdőbetűit, az iniciálékat is sokan megrajzolták.

A megnyitó ünnepség zárásaként Nagy György egyetemi hallgató tolmácsolásában a Mátyás király kérdése című mese hangzott el.

A programot színesítette egy Líceum túra. Első állomása a Főegyházmegyei Könyvtár volt, ahol a diákok és tanáraik Laskay Anna idegenvezetésével a Könyvtár muzeális termével és gyűjteményével ismerkedtek meg. A 2. emeleten található "Nem minden évszázadban születik Főnix"- Hunyadi Mátyás és Magyarország a 15. században címmel megrendezett tárlat megtekintése zárta a sétát.

Írta: Kun Zsuzsanna, Tittel Pál Könyvtár (Forrás: https://konyvtar.uni-eszterhazy.hu/hu)

Fotó: Kakuk Dániel


< Vissza