Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Kitáruló ajtók: bemutatták a kötetet

Utolsó módosítás: 2018. november 30.

Egy évvel ezelőtt, Szabó Magda születésének századik évfordulója alkalmából szerveztek konferenciát az egyetemen, idén pedig egy kötet jelent meg dr. Kusper Judit és dr. Körömi Gabriella szerkesztésében Kitáruló ajtók címmel.

Az egy évvel ezelőtti nemzetközi konferencián – mely a Szabó Magda 100 – Kitáruló ajtók címet viselte – Olaszországból és Szlovákiából is érkeztek előadók. Dr. Körömi Gabriella, a napokban megjelent kötet egyik szerkesztője kérdésünkre elárulta: már akkor sejtették, hogy a konferenciát követően egy tanulmánykötetet is ki fognak adni.

Az előadók közül sokan éltek is azzal a lehetőséggel, hogy a kötetben a konferencián elhangzott tanulmányuk megjelenhessen, majd tovább bővült az írók köre olyanokkal, akik nem adtak elő a rendezvényen, de Szabó Magda életművével foglalkoznak. Mint megtudtuk, a kötetben 24 tanulmány olvasható, ebből  nyolc alkotás a prózapoétikát érinti. Az Abigél és A pillanat, a legnépszerűbb két regény is helyet kaptak a kötetben, valamit a fordítás, recepció tanulmányokból is nyolc található a Kitáruló ajtókban.
Bár szakcikkek szerepelnek a kötetben, mégis mindenkinek ajánlják, akik érdeklődnek az író, költő munkássága iránt. Dr. Körömi Gabriella úgy fogalmazott: a könyv segítséget nyújt egy új, mai és modern Szabó Magda kép kialakításához, ami fontos a mai magyar irodalomtörténetben. A könyvet az érdeklődők egyelőre a Líceum Kiadónál vásárolhatják meg.

A Tittel Pál Könyvtárban tartott bemutatón egy rövid kulturális műsort követően a szerkesztőkkel dr. Pintér Márta Zsuzsanna dékán beszélgetett.

Fotók: Kakuk Dániel


< Vissza