Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Kodály szimpózium

Utolsó módosítás: 2017. április 10.

Az Ének-zene Tanszék tavaszi programjait a Kodály-év jegyében tartja. Ez az év két szempontból is jelentős, hiszen idén emlékezünk Kodály Zoltán születésének 135., halálának pedig 50. évfordulójára. Ennek alkalmából és a 16. Egri Tavaszi Fesztivál keretén belül a tanszék több eseménnyel is készült.

„Legyen a zene mindenkié" - Ezzel a mottóval tartották meg Április 5-én a Kodály szimpóziumot, melyen egy egész napos előadássorozatot tekinthettek meg az érdeklődők. Az előadók a zeneszerzőhöz kapcsolódó témákat érintettek, amiket zongoradarabokkal, zenebetétekkel színesítettek.

Az első, interaktív foglalkozást Dr. Nagy Zoltán tartotta „A népzene szerepéről Kodály Zoltán Háry János című daljátékában" címmel. Előadásában a műben előforduló népzenei elemekről beszélt, valamint szó esett az autentikus magyar népzene és a magyaros népzene különbségeiről. Mindezt zenés, interaktív programba ágyazva mutatta be, amiben ének-zene tagozatos általános iskolások vettek részt, énekelve, kérdésekre válaszolva. Kodály az emberek és a gyerekek nevelése, művelése, valamint a hagyományok megőrzésének híve volt. Emiatt, és a darab mese-jellege miatt tartotta fontosnak az előadó megismertetni a Háry Jánost a fiatalabb korosztállyal.

A nap további részében Dr. Csüllög Judit, Dr. Várady Krisztina, Dr. Kis Katalin, Dr. Kabdebó Sándor és Molnár Szabolcs tartott előadásokat.

Bozók Berta


< Vissza