Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Komplex Alapprogram: indul a harmadik tanév

Utolsó módosítás: 2020. szeptember 08.

A Komplex Alapprogram csapatának is munkával telt a nyara, a fejlesztésekről és a további tervekről Dr. Révész László, a program szakmai vezetője mesélt.

A veszélyhelyzet a Komplex Alapprogram csapatát is új helyzet elé állította, hiszen képzéseik kontaktalkalmakat is magukba foglalnak, ezeket viszont az elmúlt időszakban nem volt lehetőségük megtartani.

– Az egyik legfontosabb feladatunk az volt, hogy képzéseinket átdolgozzuk távoktatásos formára, majd akkreditáltassuk. Ezt sikerült megvalósítanunk, majd elindítani online a távoktatási, távolléti oktatási formát – osztotta meg velünk Dr. Révész László.

Az idei tanévben 120-130 iskola csatlakozik újonnan a programhoz, így őket az elmúlt időszakban már ebben a formában készítették fel. A projektnek hét képzése van és ebből a pedagógusok négyet végeznek el: kettőt kötelezően, kettőt pedig szabadon választottan.

– Amikor egy adott iskola bevezeti a programot, mind a pedagógust, mind az intézményvezetőt segítjük szakmai támogatóinkkal, akik az iskolákban megbeszélik a résztvevőkkel, hogyan tudják jól működtetni, jól alkalmazni azt. A szakmai támogatók órákat látogatnak, átnézik a pedagógusok tervezési dokumentumait, majd tanácsokat adnak – ez a támogatórendszer a program ideje alatt folyamatos, és egyre nagyobb az igény rá – tudtuk meg a szakmai vezetőtől. Dr. Révész László elmondta: az elmúlt időszakban felerősödött az elektronikus szakmai támogatórendszerük is, melyre kidolgoztak egy online platformot, illetve már bevált kommunikációs csatornákon is elérhetik egymást a támogatók és a résztvevő iskolavezetők, pedagógusok.

– A résztvevő iskolák rendkívül sokszínűek, így az intézmények az iskola lehetőségeihez, a pedagógusok kompetenciáihoz, valamint az érdeklődési köröknek megfelelően tudják alakítani a programot. Az Élménysuli címet – amit idén szeptember 17-én szeretnénk átadni – a programot a legkiválóbb módon megvalósító iskolák nyerhetik el. Tavaly 14 iskola nyerte el a címet, idén is e körüli számra számítunk, a tavalyi 14 iskolából pedig 11 a második évben megújította Élménysuli címét – árulta el Dr. Révész László. Az idei évre a projekt bővítését tervezik. Működik egy mérés-értékelési munkacsoportjuk is, mely a működés hatékonyságát vizsgálja az iskolákban.

– Célunk az, hogy minél több iskolába bevezessék a Komplex Alapprogramot, minél több pedagógust be lehessen vonni. Szeretnénk továbbá felmérni, hogy az Eszterházy Károly Egyetemen működő pedagógusképzési modellbe hogyan tudjuk integrálni a programot. Fölismerve a lehetőséget és az igényt – ami már a hallgatók részéről is megfogalmazódott – szeretnénk, ha a tanító, illetve a tanárképzésben, a pedagógusképzésben nappali tagozaton résztvevő hallgatóink tőlünk tanulhatnák meg a program alapjait, így már annak ismeretével kezdhetnék a munkát az iskolákban – tudhattuk meg.

A hallgatóknak már ettől a félévtől van lehetőségük szabadon választható kurzus keretében felvenni a felkészítő tárgyat. Azok a levelező tagozatos hallgatók, akik már rendelkeznek pedagógus diplomával, részt vehetnek a pedagógus-továbbképzésben.

A Komplex Alapprogramban már a harmadik tanév kezdődik, az Eszterházy Károly Egyetem által képzett iskolák száma jelenleg 350, s további nagyjából 40-40 iskolát képez a Nyíregyházi Egyetem és Szegedi Tudományegyetem, így a program országos lefedettségű. Dr. Révész Lászlótól megtudhattuk, az Eszterházy Károly Egyetem célja, hogy a program végére legalább ötszáz iskolát bekapcsoljanak a programba, a többi egyetem által képzett általános iskolával együtt pedig ez a szám akár 6-700 is lehet.

Írta: Berán-Juhász Henrietta

Fotók: Kakuk Dániel, Balogh Tibor

 


< Vissza