Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Konferencia az emancipációról

Utolsó módosítás: 2020. február 19.

Emancipáció címmel szervezett konferenciát február 13-14-én az egyetem Performativitás Kutatócsoportja.

A kétnapos tanácskozáson az emancipáció kérdését filozófiai, pszichológiai, művészeti és pedagógiai szempontból egyaránt vizsgálták. A rendezvény megnyitóján dr. Pintér Márta Zsuzsanna, a Bölcsészettudományi és Művészeti Kar dékánja úgy fogalmazott: a Performativitás Kutatócsoport egy aktív, az egyetem életéhez szervesen kapcsolódó közösség.

Hangsúlyozta: külön öröm számára, hogy a szervezőknek sikerült bevonnia úgy érdeklődőkként, mint előadókként a kar különböző szakterületeiről a kollégákat.

A nyitó előadást Takács Ádám, az ELTE oktatója tartotta, aki kitért arra: a szervezés magas színvonalú, a téma pedig nagy jelentőségű, mely soha nem veszít aktualitásából. Előadásában a mai társadalmi viszonyok elemzésében talán a legmeghatározóbb társadalomtudós, M. Foucault nézeteit vizsgálta a két alapvető társadalmi mozgás, a normalizáció és az emancipáció tekintetében. Ullmann Tamás az ELTE egyetemi tanára sok tekintetben kapcsolódott az előbbi témához, és annak járt utána, milyen leírása van a jelenkori fogyasztói szubjektumnak, és milyen javaslatokat dolgoznak ki a kortárs filozófusok egy másmilyen szubjektivitás kimunkálására.

Az első napot az intellektuális, a kulturális és a női emancipáció témakörében elhangzott előadásokat és vitákat követően, rendhagyó módon, a Vermes Katalin vezette mozgásműhellyel zárták, ahol a résztvevők a spontán mozgás felszabadító erejét és hatását tapasztalhatták meg.

A konferencia második napja könyvbemutatókkal indult. Egyetemünk két oktatójának, dr. Kusper Juditnak az Eltört a kis tükör és dr. Széplaky Gerdának a Sötét és néma című köteteivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.

A továbbiakban egy szociológia blokk tárgyalta a jelenkori társadalmak egyenlőtlenségeit és egyenlőségi mozgalmait. A tanácskozás további programjának előadói a jelenkori irodalmi kánont a női szerzők és a női irodalom szemszögéből mutatták be. A záró blokkban a társadalmi emancipáció elméleti kérdéseit és irodalmi ábrázolásait ismerhettük meg.

Dr. Kicsák Lóránt szervező, egyetemi docens a résztvevőknek elmondta: az elhangzott előadások írott változatát megjelentetik a Performa elektronikus folyóirat következő számaiban, majd egy konferenciakötetben is 2020 júniusában, hogy azok is részesei legyenek a jó hangulatú és tartalmas tanácskozásnak, akik most nem tudtak jelen lenni.

 

A konferenciát az EFOP-3.6.1-16-2016-00001 „Kutatási kapacitások és szolgáltatások komplex fejlesztése az Eszterházy Károly Egyetemen” projekt támogatta.

Fotók: Szántó György, Balogh Tibor


< Vissza