Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Könyvek ünnepi köntösben

Utolsó módosítás: 2019. június 15.

A Tittel Pál Könyvtár, a Főegyházmegyei Könyvtár és a Líceum Kiadó közös könyvünnepének megnyitóját csütörtökön tartották az Érseki Palota udvarán.

A könyvkiadás, a könyvkereskedelem, a könyvtárak és a könyvszeretők ünnepe a 90. Ünnepi Könyvhét és 18. Gyermekkönyvnapok – ezekkel a gondolatokkal kezdte megnyitóját Oszlánczi Krisztina, a Tittel Pál Könyvtár főigazgatója. A szervezőkre utalva kifejtette: öröm ehhez a könyvtári közösséghez tartozni, mely az egyetem céljait támogatja, s testvérként számos alkalommal működött már együtt.

A könyvhetet Egerben évek óta a könyvtárosok szervezik, de jól van ez így, hiszen ez a könyvtárak ünnepe is - erről már Balogh Ferenc, a Főegyházmegyei Könyvtár igazgatója szólt. A megváltozott szöveghordozói közegről, vagyis az online platformok úttöréséről is szólt, ugyanakkor hangsúlyozta: a könyvek helyettesíthetetlenek.

A megnyitó résztvevőit köszöntötte Nagy Andor, a Líceum Kiadó vezetője is, aki elsőként az elhangzott és a leírott gondolat közötti különbséget vázolta. Kifejtette, az írott és kicsiszolt gondolatot mindig megvizsgáljuk: igaz-e, s azt fejezi-e ki, amit szeretnénk mondani. Köszöntőjében a kiadó feladatait is bemutatta, elmondta: a Líceum Kiadó 1996-óta az egri felsőoktatást támogatja.

A könyvhetet Jónás Zoltán, az egyetem nyugalmazott kulturális igazgatója nyitotta meg. Költők gondolatait idézve elhangzott: a könyvtár a nemzet lelkiismeretének tárháza. Az idei könyvünnepet a 15 éves Kortárs Hangon jegyében szervezik, így megnyitójában Jónás Zoltán a nemzetközi irodalmi pályázatot is bemutatta. Örömét fejezte ki abban, hogy a Kortárs Hangon egykori díjazottjai jelen vannak a magyar kortárs irodalomban.

– Épüljenek a könyvek által – kívánta megnyitójának zárásaként Jónás Zoltán. A Kortárs Hangon idei kötetében megjelent művek közül is felolvastak egy-egy alkotást.

 

A megnyitót Lindsey Cuen, az egyetem munkatársa zárta énekével.

A Könyvhétre könyvvásárlási lehetőséggel, s számos programmal készültek a szervezők az Érseki Palota udvarán. Dr. Verók Attila, az egyetem Kulturális Örökség és Művelődéstörténet Tanszékének vezetője Nagy Andorral az Eszterházy Károly Egyetem Kulturális örökség sorozatának eddig megjelent köteteit mutatta be.

Írta: Berán-Juhász Henrietta

Fotó: Kakuk Dániel


< Vissza