Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Körkép - összeállítás a legfontosabb eseményekből

Utolsó módosítás: 2017. június 12.

A Líceum TV Körkép című műsorában ezúttal hallhatnak többek között a Pedagógusképző Központ évértékeléséről, a KLIK és az Egyetem közötti megállapodásról, az orgonaimprovizációról és a Music Hungary konferenciáról is.

1. Évzárás – évet értékelt a Pedagógusképző Központ
A stúdió első vendégeként dr. Murányi Zoltán, a Pedagógusképző Központ főigazgatója számolt be az elmúlt tanévben végzett munkájukról. Mint mondta, most a felvételi eljárások, alkalmi vizsgák szervezése, lebonyolítása a legfontosabb feladat. A tanév során nagy hangsúlyt fektettek a belső- és külső gyakorlati képzés koordinálására, ezáltal is segítve a hallgatókat. Fontos szakterület a módszertani újítások beépítése a pedagógusképzés gyakorlatába, a szakmódszertani tárgyakat oktató kollégák szakmai fejlődésének biztosítása. Dr. Murányi Zoltán hozzátette: kiemelt feladat volt a Komplex Alapprogramban való részvétel is.

2. Gyógypedagógia – szakemberek képzése indul az Eszterházy Károly Egyetemen
Megállapodást írt alá dr. Liptai Kálmán, az Eszterházy Károly Egyetem rektora, és Ballagó Zoltán, a KLIK Egri Tankerületi Központjának igazgatója az Egyetem és  KLIK további együttműködéséről. Az aláírást a Gyógypedagógiai Szakmai Nap sajtótájékoztatóján jelentették be, ahol elhangzott az is: 2018 szeptemberétől várhatóan elindul az Egyetemen a gyógypedagógus-képzés.

3. Tehetséggondozó program – folytatódott a Nemzeti Tehetség Programon belül zajló projekt
A tudományos diákköri munkát végző hallgatók munkáját segítő tehetséggondozó program kapcsán dr. Tánczos Tamás, a Gazdaságtudományi Intézet dékánhelyettes a műsorban elmondta: a projekt több pillérre épült. Elsőként egy harmincórás felkészítő kurzust tartottak, ahol kutatás-módszertani eszközöket vonultattak fel a hallgatók számára, felhívva arra a figyelmet, hogyan lehet színvonalasabb tudományos diákköri munkát készíteni. A következő lépés a szakkönyvek, kutatáshoz szükséges tárgyi eszközök beszerzése volt. Elhangzott az is: a legszínvonalasabb tudományos diákköri munkákat egy kiadványban adták közre.

4. Music Hungary – a zeneipar konferenciája
Évente egyszer összeülnek a hazai zeneipar képviselői, méghozzá Egerben, az idei volt az ötödik alkalom. Fontos, hogy legyen egy fórum, ahol zenészek, kiadók, rádiók össze tudják hangolni az igényeiket. Ettől tud működni az iparág – mondta Gerendai Károly, a fesztivál megálmodója, a Music Hungary szervezője. Az összeállításban neves zenei szakemberek számolnak be az iparágat érintő aktuális kérdésekről.

5. Improvizációs kurzus – orgona és rögtönzés
Az orgonaoktatás fontos eleme az improvizáció, erről számolt be többek között Magda Dávid orgonaművész az összeállításban. A művész olyan kurzust indított az Egyetemen, ahol a hallgatókkal a rögtönzés módját, technikáját szeretné megismertetni. Az improvizáció egy óriási lehetőségeket rejtő műfaj, de csak megfelelő alázattal lehet közelíteni hozzá – árulta el Pálúr János, a Liszt Ferenc Zeneakadémia tanára.

6. Színes tűzzománcok, akvarellek, grafikák – kiállítás a Líceum aulájában
Az Eszterházy Károly Egyetem Gyakorlóiskolájában működő Alapfokú Művészeti Iskola diákjainak munkáiból nyílt kiállítás a Líceumban. A képző- és iparművészeti ágon tanuló diákok az elmúlt évben szerzett tudásukról adtak számot. Elhangzott: számos versenyen szerepeltek sikerrel a növendékek.

 

 

 


< Vissza