Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Közművelődés – oktatás – munkaerőpiac

Utolsó módosítás: 2018. február 05.

Megnövekedett munkaerő-piaci igények a közművelődési szakma területén: egyetemünk képzési kínálatában a Közösségszervezés alapszak és a Közösségi művelődés tanár szak is várja az érdeklődőket!

A Miniszterelnökségen 2018. január 24-én a Felsőoktatásért Felelős Helyettes Államtitkárság és a Kultúráért Felelős Helyettes Államtitkárság „Közművelődés – oktatás – munkaerőpiac" című szakmai konferenciára hívta a felsőoktatási intézmények szakfelelőseit, illetve érintett dékánjait, továbbá számos közművelődési intézmény vezetőjét. Egyetemünkről Dr. Mező Ferenc megbízott dékánhelyettes és Dr. Simándi Szilvia, az Andragógiai és Közművelődési Tanszék vezetője, a Közösségszervezés szak szakfelelőse kapott meghívást.

Závogyán Magdolna, kultúráért felelős helyettes államtitkár a kulturális törvényi változásokról és az ebből következő elvárásokról, Dr. Horváth Zita, felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár pedig „A falukutatóktól a népművelőkön át a közösségszervezőkig" címmel tartotta meg előadását. Kárpáti Árpád, az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezető igazgatója a szakemberhelyzetről nyújtott részletes áttekintést, míg Dr. Juhász Erika, a Művelődéstudományi és Andragógiai Szakbizottság társelnöke a felsőoktatást érintő szakmai feladatokról és kihívásokról beszélt.

Hiánypótló, egyetemi alapszakként indult útjára 2017-ben a Közösségszervezés BA szak, elsők között az egyetemünkön is. Intézményünkben 2015 óta a Közösségi művelődés osztatlan tanár szak kínál lehetőséget a szakterületen a mesterfokozatú szakirányú végzettség megszerzésére.

A 1997. évi CXL. törvény 2017. évi módosítása és annak végrehajtási rendelete meghatározza a közművelődési intézményekben foglalkoztatott felsőfokú közművelődési végzettségű szakemberek minimális létszámát, illetve a módosítások törvényi szintre emelték és definiálták a kulturális alapellátás feladatait és intézményrendszerét, ezáltal a munkaerőpiacon megnövekedett a szakemberigény, amely várhatóan a szakra jelentkezők számát is pozitívan fogja érinteni.


< Vissza