Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Közös kurzust indít a HKIK és az egyetem

Utolsó módosítás: 2019. május 22.

Az Eszterházy Károly Egyetem és a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara több évtizedes együttműködését új közös célokkal bővítette ki abban az együttműködési megállapodásban, amit kedden írtak alá.

A HKIK és az egyetem az elmúlt öt évben több területen is erősítette egymást: többek között a Tudásközpontok nyílt napjain, a Kutatók Éjszakáján, az Országos Diákköri Tudományos Konferencián, a Varázstorony Innovációs Projektversenyen, valamint a gyöngyösi és az egri állásbörzéken – erről dr. Bánhidy Péter, a HKIK elnöke számolt be azon a rendezvényen, melyen együttműködési megállapodást írt alá a kamara és az egyetem. Hozzátette: ezt a szakmai és partneri kapcsolatot szeretnék tovább fejleszteni, közösen feltérképezve megyénk munkaerő-piaci igényeit azzal a céllal, hogy a vállalatok elvárásainak megfelelő képzéseket tudjanak kialakítani. A HKIK elnöke említést tett továbbá egy új tantárgyról, melyet szintén az egyetem és a HKIK együttműködésében vezetnének be szeptembertől.

Dr. Pajtókné dr. Tari Ilona, az egyetem rektorhelyettese elmondta: ez az együttműködés stratégiai jelentőségű. Az egyetem a régió meghatározó tudásközpontjaként a HKIK-val együttműködésben célul tűzte ki, hogy a régió munkaerő igényének megfelelően alakítsa képzéseit. A kibővített megállapodás értelmében már nemcsak a hallgatókat, hanem a középiskolás diákokat is megszólítja az egyetem a különféle pályaorientációk alkalmával, s közös cél továbbá az is, hogy az itt végzett fiataloknak a régióban biztosítsanak munkalehetőséget. A rektorhelyettes beszámolójából kiderült: az oktatáson túl közös kutatásokban, projektekben is együtt dolgoznak a megyei iparkamarával a megyei innovációs potenciál fejlesztése érdekében.

Vállalkozói kompetenciafejlesztés a gyakorlatban – ezt a nevet viseli majd az négykredites, szabadon választható tantárgy, melyet szeptembertől bármely eszterházys hallgató felvehet órarendjébe – erről már Dr. Csáfor Hajnalka, a Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar dékánja tájékoztatta a résztvevőket. A heti rendszerességű kurzust a kamara és az egyetem munkatársai közösen oktatják a hallgatóknak, akik gyárlátogatáson is részt vehetnek majd, megtanulhatnak marketingfogásokat, ahogy azt is, hogyan írjanak sikeres üzleti tervet. Dr. Csáfor Hajnalka azt is elárulta: első félévben az egri campuson, ám a tervek szerint később a gyöngyösi campuson is elérhető lesz a tantárgy a hallgatók számára.

A további közös célok kapcsán Nagy Lajos, a HKIK általános elnökhelyettese beszélt az egyetemi tudásközpontok támogatásáról, mely fejlesztésekkel nemcsak az egyetem, de az együttműködő vállalatok, s akár az egész ország profitálhatna.

Írta: Berán-Juhász Henrietta

Fotó: Szántó György


< Vissza