Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Közösség - Tér - Település

Utolsó módosítás: 2019. július 01.

Szakmai program építész és közösségszervező hallgatók részére. Közös gondolkodásra, szakmai együttműködésre hívja az egyetemistákat az újonnan induló Közösség – Tér - Település képzési program.

A program célja, hogy a különféle intézményekről és szakokról érkező hallgatók saját szakmájuk területén kipróbálhassák magukat élesben is, emellett megismerjék egymás szakterületeit, a szakmák egymáshoz való viszonyát és kapcsolódásaikat. A képzés elsődlegesen építész és közösségszervező hallgatóknak szól, de a szervezők – a szabad helyek függvényében – közösségi és civil szakértő szakos hallgatókat, a kulturális mediáció és humánökológia területén, illetve további rokonterületeken tanuló hallgatókat is várnak.

A Közös Pontok Közösség- és Településfejlesztő Nonprofit Kft. által indított programhoz rögtön az első évben 5 hazai felsőoktatási intézményi kar is csatlakozott. Idén ősztől az egri Eszterházy Károly Egyetem Neveléstudományi Intézetének hallgatói is jelentkezhetnek a három lépcsős, gyakorlatorientált képzésre.

A program 2019 októberében egy hetes elméleti kurzussal indul közösségi művelődés, építészet, település- és területfejlesztés, valamint közösségfejlesztés és közösségi tervezés témában. A tudásbővítés, kompetenciafejlesztés folyamatát unikális kulturális programok színesítik, olyan előadók részvételével, mint például a Polyphony projekt mögött álló, szenvedélyes népzenegyűjtő Both Miklós vagy Ferenczi György magyar szájharmonika-művész.

Az elméleti megalapozást követően a hallgatók a két félév folyamán csapatokat alkotnak és közösen hoznak létre saját projekteket – így lehetőségük nyílik nem csupán az építészeti tervezői munkára, de a közösségi tervezésre és kivitelezésre is. A program elengedhetetlen része az építések helyszínéül szolgáló település(rész)ek lakosaival való közös gondolkodás és tervezés, amelynek keretében meghatározzák a közösségi igényeket és szükségleteket.

A képzési program során megtervezett munkák 2020 nyarán realizálódnak a Közösség – Tér – Település saját, baranyai alkotótáborában, valamint a Hello Wood kreatív építész és design studio által indított, Építész Mustra néven futó összegyetemi építészfesztiválon, Tokaj-Hegyalján.

A Közösség – Tér – Település képzési program Makovecz Imre, Beke Pál és Varga A. Tamás, továbbá az egykori „nyitott ház kollégium" munkásságán alapszik. A program megvalósításának célja a szakmai közösség eredményeinek továbbörökítése.

Jelentkezés a programba és további részletek a képzés weboldalán


< Vissza