Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Kreatív zenei gyakorlatok az egyetemen

Utolsó módosítás: 2018. március 30.

Sáry Bánk, Erkel-díjas zeneszerző különleges zenei felkészítő kurzust tartott egyetemünk mozgóképkultúra- és médiaismeret szakos hallgatóinak.

Sáry Bánk édesapja, Sáry László Kreatív zenei gyakorlatok című könyvének módszerével dolgozik már évek óta. Édesapja mellett kezdett el tanítani 2002-ben a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A zeneszerző azzal a céllal érkezett Egerbe, az Eszterházy Károly Egyetemre – M. Tóth Éva tanszékvezető meghívására – hogy az egyetem hallgatói is megismerkedhessenek ezzel a módszerrel.

A zeneszerző a már említett budapesti egyetemen tanított filmzenét, s ő maga is szerzett zenét főképp animációs filmekhez. Ezekkel a tapasztalatokkal a hallgatóknak ötleteket tudott átadni, s közösen zenéltek, ők maguk alkottak a közel egy hetes tréningen. Sáry Bánk úgy fogalmazott: zenei társasjátékokat játszottak a fiatalokkal, mely közös játékban azok is részt tudtak venni, akik tanultak hangszeren és azok is, akik sosem.

A zeneszerző kiemelte, hogy a kreatív zenei gyakorlat azért is nagyon jó, mert nem kell tudni hozzá kottát olvasni, s nincs szükség zenei előképzettségre sem. Fontos azonban a koncentráció, az egymásra figyelés, a fantázia, s ezek a területek a módszernek köszönhetően fejlődhetnek is. A gyakorlatban résztvevők szabad kezet kaptak ahhoz, hogy játszanak a zenei elemekkel, maguk alakítsák a folyamatot. Körülöttük, akár a teremben észlelhető hangokból alkothattak például az egri egyetemisták is. Megtudhattuk, hogy a gyakorlatban maga az oktató is aktívan részt vett.
Sáry Bánk egyedülálló módszerével április 9-től újra tart kurzust az egyetemen.

Szerző: Juhász Henrietta

Fotók: Kakuk Dániel


< Vissza