Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Kutatás, megújulás, érzékenyítés

Utolsó módosítás: 2019. október 16.

Együttműködés a hallgatók fejlesztéséért, sikeres projektek: megtartotta októberi sajtótájékoztatóját az egyetem.

A Vakok és Gyengénlátók Integráló és Sportegyesülete és az Eszterházy Károly Egyetem egy egyedülálló, közös programot indított az intézményben, erről Tóthné dr. Kisorosz Mária, az egyesület elnöke tájékoztatta a résztvevőket. Elmondta: a többlépcsős projekt célja a pedagógushallgatók érzékenyítése, hiszen egyre több látássérült gyermek tanul integráltan. A program első állomása a Fényűzők kiállítás, melyen egy sötétszobában tapasztalhatják meg, milyen nehézségekkel kell megküzdenie nap mint nap egy látássérültnek. Novemberben beszélgetést és sportnapot is szerveznek, majd a hallgatók a közös program zárásaként jövőre egy teljes napot töltenek látássérültként, s őket ezen a napon gyógypedagógus hallgatótársaik segítik.

A kezdeményezésre reflektálva dr. Liptai Kálmán rektor kifejtette: az egyetem célkitűzései között szerepel, hogy olyan emberek is járhassanak az intézménybe, akiknek több nehézséggel kell élniük. Úgy fogalmazott: a közös program nemcsak egy jó projekt, hanem egy barátság kezdete is.

Prokajné dr. Szilágyi Ibolya projektigazgató arról a több mint 1,6 milliárdos projektről számolt be, melynek köszönhetően energetikailag megújul az egyetem Egészségház úti épülete és a Leányka úti Sporttudományi Intézet. Az épületeket hőszigeteléssel látják el, cserélik nyílászáróikat, a B épületet pedig napelemekkel is ellátják.

Dr. Pap József intézetigazgató a Kutatási Kapacitások és Szolgáltatások Komplex Fejlesztése az Eszterházy Károly Egyetemen projekt eredményeit mutatta be. A három éve tartó projekt véghajrájában tartanak, s mintegy huszonegy kutatócsoport dolgozik benne különféle kutatásokon: egyebek mellett történelemtudományi, biológiai, informatikai, vagy akár egészségtudományi területen. Alkalmazott kutatások, ösztöndíjak, előre lépések, huszonnégy habilitációs eljárás, számos TDK-dolgozat bizonyítja a projekt sikerességét.

A sajtótájékoztatót a holnapi, október 17-i Festészet napi egyetemi programok ismertetésével zárták, hiszen az intézmény művészeti hallgatói az ARKT-ban, a Vitkovics Házban és a Kepes Intézetben is bemutatják munkáikat.

Írta: Berán-Juhász Henrietta

Fotó: Szántó György


< Vissza