Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Kutatók Éjszakája - online programok az egyetemen

Utolsó módosítás: 2020. november 30.

Kísérletekkel, előadásokkal, kvízekkel, koncertekkel készül az Eszterházy Károly Egyetem a november 27-én és 28-án megrendezendő Kutatók Éjszakájára. Idén – a járványügyi intézkedésekkel összhangban – online követhetik az érdeklődők a programsorozatot.

Az Eszterházy Károly Egyetem ebben az évben 14. alkalommal csatlakozik a Kutatók Éjszakája rendezvénysorozathoz. Ezúttal, a Líceum Televízió jóvoltából online – a Youtubeon és a Facebookon – követhetik az érdeklődők az eseményeket. A megszokotthoz hasonlóan egy időben több programot is kínálnak a szervezők, így mindenki kiválaszthatja a számára legszimpatikusabbat.

Az eseményeket a tanórák csengetési rendjéhez igazítjuk, így egész osztályok bekapcsolódhatnak a Kutatók Éjszakája programjaiba. November 27-én 8 órától két virtuális tanterembe „léphetnek be" az érdeklődők, s követhetik élőben az előadásokat, kísérleteket, workshopokat. A kínálatban helyet kapott egyebek között a kémia, az informatika és a biológia is, de akár egy rendhagyó osztályfőnöki órára is „beülhetünk".
A kétnapos programsorozat alatt megtudhatjuk például, mi van az élelmiszereken olvasható E betűk mögött, láthatunk szumózó LEGO robotokat, kísérleteket folyékony nitrogénnel, sötét és izgalmas turisztikai helyszínek nyomába eredhetünk, vagy éppen megtudhatjuk, melyek a „divatos gazdasági bűncselekmények", de számos információt megtudhatunk a 100 esztendeje aláírt trianoni békeszerződésről, annak hatásairól. Természetesen nem marad ki a muzsika sem: a Back to Floyd ezúttal is koncerttel készül a programra, a Líceum Televízió stúdiójából muzsikálnak majd.

A program:

PÉNTEK

A tanterem - folytatás Youtubeon

Facebook:

8.00 Megnyitó

8.10-8.50 Kémia óra - Dr. Murányi Zoltán: A kémia csodái
A történet elnyelt, visszavert és kibocsájtott elektromágneses hullámok főszereplésével zajlik. A kísérleti bemutató során anyag és fény kölcsönhatását vizsgáljuk, bemutatjuk a kémiai környezet, és a hőmérséklet színre gyakorolt hatását. Elő- és elvarázsoljuk a legkülönbözőbb színeket, mindezt a közönség hathatós segítségével...

9.00-9.40 Biológia óra - Dr. Földes-Leskó Gabriella: A gombák világa
A gombák mindenhol jelen vannak az életünkben, de az őszi erdőben különösen jól tanulmányozhatjuk a fajokat és a természetben betöltött szerepüket is. Egy erdei séta során próbáljuk bemutatni, hogy a megfelelő feltételek megléte pl. csapadék, lebontásra váró avar, milyen gombafajokat hoz az utunkba.

9.50-10.30 Történelem óra - Dr. Pap József: Trianon 19. századi előzményei; Dr. Bartók Béla: Trianon magyarországi következményei
Az 1920 június 4-én a versailles-i Trianon palotában aláírt trianoni békeszerződés alapjaiban rajzolta át Magyarország képét, s jelentős mértékben átformálta Kelet-Közép-Európa geopolitikai viszonyait is. Az éppen száz éve történt események a 20. század történetírásának fókuszpontjában helyezkednek el, s máig parázs viták zajlanak velük kapcsolatban.

10.40-11.10 Matematika óra - Oláhné dr. Téglási Ilona, Saxon-Szász János: Művészet és matematika - ismerkedés a Poly-univerzum játékcsaláddal
A képzőművészet és a matematika találkozásából született a Poly-univerzum játékcsalád, melynek alkotójával, Saxon-Szász Jánossal beszélgetünk a játék feltalálásáról, alkalmazásának lehetőségeiről. Bemutatunk néhány játékot, és néhány tanórai alkalmazást.

11.20-12.00 Informatika óra - Csernai Zoltán, Göncziné Kapros Katalin: Legó robotok
Miként használhatók a Legó robotok az oktatásban? Hogyan bírhatók rá, hogy szumózzanak? - a többi között ezekre a kérdésekre is választ kapunk.

12.10-13.30 Életvitel és gyakorlatok óra - Nagy Zoltán mesterszakács: Interaktív főzés
A turizmus-vendéglátás tanszéken immár hagyomány a gasztronómia bekapcsolódása a kutatók éjszakájába. Az idén egy interaktív főzést szervezünk. Előre közöljük az alapanyagokat és a receptet, az érdeklődők pedig együtt főzhetnek az élő adás folyamán Nagy Zoltán mesterszakáccsal.

14.00-14.40 Dr. Murányi Zoltán: Elemi top 10 - kémiai bemutató
10 elem, 10 történet, 10 kísérlet. Kémiatörténeti érdekességek különleges elemekről egy-egy kísérlettel megspékelve

14.50-15.30 Matematikusok... – Dr. ifj. Székelyhidi László és Dr. Juhász Tibor beszélgetése
Sikeres kutatói életutakat bemutató, tudománynépszerűsítő műsorunk vendége a Gibbs-, Oberwolfach-, Leibniz-díjas Dr. ifj. Székelyhidi László, a Lipcsei Egyetem fiatal matematikaprofesszora, aki Németország legjelentősebb tudományos elismeréseinek birtokában ebben a hónapban a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem közös, nagy presztízsű Neumann Professzori Díját is átvehette. A beszélgetésben Dr. Juhász Tibor, az Eszterházy Károly Egyetem szintén matematikus rektorhelyettese igyekszik utánajárni ezen kivételes életpálya titkának.

15.35-15.40 Magyarország turisztikai értékei kvíz

15.40-16.20. Patonay Katalin: Az E betű mögött - Növényi eredetű élelmiszer-adalékok
Az E kódú élelmiszer-adalékoktól sokan tartanak, azt gondolva, mind ártalmas, mesterséges anyag. Az előadás röviden ismerteti, mit is jelentenek ezen kódok, miért és milyen módon használunk élelmiszer-adalékokat, és bővebben foglalkozik közülük azokkal, melyek nem mesterséges, hanem növényi vagy félszintetikus eredetűek.

16.30-17.10 Pongrácz Sándor: A világűr távcsővel
Szemünk képességei a megfigyelésükre igen korlátozottak, ezért a miénknél jobb képalkotó eszköz segítségét vesszük igénybe, hogy teljes pompájában megcsodálhassuk az égi szépségeket. Asztrofotók segítségével bepillantunk a Hold, Nap, bolygók, üstökösök, galaxisok, ködösségek világába.

17.20-18.05 Nyelvvizsga tájékoztató
Tippek, tanácsok a sikeres nyelvvizsgához, tájékoztató az online és a nemzetközileg elismert vizsgáról.

18.10-18.50 Ég és Föld - A meteorológus kérdezi a geológust: Dr. Gucsik Arnold és Rázsi András beszélgetése

19.00 Back to Floyd koncert: Acoustic Special Edition
A Back to Floyd zenekar pályájának kezdete a 2013-as Kutatók éjszakájához köthető, amikor az akkori Eszterházy Károly Főiskola két munkatársa, egy volt hallgatója két jóbaráttal kiegészülve, négy Pink Floyd dallal állt a Líceum udvarának színpadára. A csapat három tagja a folytatás mellett döntött: a trió azóta a modern technika lehetőségeit kihasználva eleveníti meg a legendás Pink Floyd hangzás- és látványvilágot. Idén rendhagyó módon, a Líceum Televízió stúdiójából, közönség jelenléte nélkül, ugyankkor élőben jelentkezik a zenekar, természetesen most is Pink Floyd dalokat prezentál, ezúttal akusztikus hangszerelésben.

B tanterem - folytatás Youtubeon

Facebook:

8.00 Biológia óra - Dr. Misik Tamás: Állati lábnyomozás
A hazánkban egyes élőhelyeken meghatározó emlősöknek, valamint az elmúlt években ismét megtelepült, vagy éppen több alkalommal megjelenő emlősállatoknak gyakran csak a lábnyomaival találkozhatunk. Különösen hóban, vagy esős idő után a lábnyomok árulják el egy-egy faj jelenlétét. Érdemes az egyes lábnyomok jellegzeteségeit megismerni, így a későbbi kirándulások, túrák alkalmával sokkal könnyebben tudjuk majd a nyomokat adott állatfajhoz társítani.

9.00-9.40 Kémia óra - Dr. Murányi Zoltán: Színes, fényes kémia
Anyag és fény vizsgálatáról szóló bemutató. Színeket, fényeket generálunk és tüntetünk el.

9.50-10.30 Osztályfőnöki óra - Dr. Taskó Tünde: Hogyan érezzük jól magunkat a bőrünkben, mit mond erről a pozitív pszichológia

A pozitív pszichológia vizsgálati fókuszában nem a pszichés problémák állnak, hanem olyan mintákat keres, amelyek segítik minden ember számára az elégedettség, a jólét elérését. E szemlélet alapján az emberi pszichét nem betegségei, hanem a boldogságra való képessége alapján érdemes megközelíteni. Erről szól előadásunk.

10.40-11.10 Fizika óra – Zoller Gábor: Kísérletek folyékony nitrogénnel
Az érdeklődők megismerik a cseppfolyós nitrogén tulajdonságait, fizikai, biológiai és műszaki felhasználását. Élő és élettelen anyagokat merítünk a –196°C hőmérsékletű folyékony nitrogénbe és szokatlan fizikai változásokat, új tulajdonságok létrejöttét tapasztalhatjuk meg. A kísérletek során válasz kapunk arra is, hogy hidegben messzebbre lő-e az ágyú, eltűnik-e a levegő. Rakétákat lövünk ki, palackot és vizet robbantunk.

11.20-12.00 Történelem óra - Dr. Tamáska Máté: Utcák, terek, társadalmak
Kiállítás kalauz és könyvbemutató beszélgetés Tamáska Máté szociológus-építésszel.

12.10-13.10 Dr. Csibi Sándor: Viselkedési addikciók - mindennapjainkban és sporttevékenységeinkben
Az előadás a sportban előforduló és az ahhoz kapcsolódó addikciókról szól.

14.00-14.25 Dr. Kovács Tibor: Sötét turisztikai utazások az angolszász popikonok nyomában
Sötét és izgalmas turisztikai helyszínek nyomába eredünk. Marilyn Monroe, Elvis Presley, Jim Morrison, John Lennon életének tragikus pillanataiba tekinthetünk be az előadás során.

14.25-14.50 Dr. Kovács Tibor: Faljuk fel a Nagykunságot
A program során először egy előadásban a Nagykunság gasztronómia különlegességeit ismerhetjük meg, amit egy erre épülő kvízjáték zár le.

14.50-15.30 Dr. Várhelyi Tamás: Trianon 100 - A Kárpát-medence fürdői egykor és ma
Trianon kapcsán nem csak az ország területének kétharmada veszett el, hanem elveszett a híres fürdőinknek is a kétharmada. Ezeknek a fürdőknek a bevétele nemzetgazdasági szempontból is jelentős volt, a külföldi vendégek meghatározó része ezek miatt jött Magyarországra. Ezért számba kívánjuk venni a 100 ével ezelőtti leghíresebb fürdőket, megvizsgálni akkori és jelenlegi helyzetüket, képeken bemutatni a különlegesebbeket.

15.40-16.40 Dr. Vida József: Látványos fizikai kísérletek
Olyan kísérleteket láthatunk, melyek meglepő, nem várt eredményeket hoznak. Legtöbbjük házilag, otthon is megvalósítható. Megfigyelhetjük, hallhatjuk a légnyomáskülönbség határait, a gyümölcsből fejlesztett elektromos áramot, a közel mínusz 200 fokon megfagyó anyagok elváltozásait, a dallamokat, melyeket műanyag csövekből csalunk elő.

16.50-17.30 Dr. Román Róbert: Divatos gazdasági bűncselekmények
A szabályozás rendszerét vázolja fel az előadás első - rövid – része, mert azt célszerű átlátni, hogy milyen törvényi keretek között mozog a jogkövető és a kevésbé normakövető honpolgár. A jogszabályok normatív szövegéből csak a leglényegesebbek kerülnek exponálásra, majd jönnek a jogesetek, melyeken keresztül megvizsgálhatjuk, hogy mit kockáztat az, aki a gazdasági jog legalapvetőbb szabályait sem képes betartani, és szándékosan, vagy bizonyos esetekben gondatlanul átlép a törvénytelenség mezejére. Megnézzük, hogy milyen trendek mutatkoznak mostanában, mivel próbálkoznak a menők, és mivel a kisebb gazemberek. És hogy miért divatos? Az adott gazdasági környezet hozza elő az „ötleteket", amivel az aktuális társadalmi viszonyok között egyesek próbálkoznak. Az, hogy mi jár mindezért büntetésképpen, ugyancsak az előadás részét képezi. A jogeseteket megbeszéljük, a kérdéseket várom.

17.40-18.20 Dr. Torma Anita: Descartes álmai
Közismert Descartes álomargumentuma. Az előadásban azonban nem erről, hanem Descartes kevésbé ismert álombeszámolóiról lesz szó és arról, miért van ezeknek különös jelentősége.

18.30-19.10 Goda Gergő: AnimEger - japán és animekuckó
Az Egri Anime Klub már negyedik alkalommal szervezi meg az animék és a japán kultúra iránt érdeklődők nyílt napját, az AnimEgert. Kezdő vagy veterán otaku vagy? Itt a helyed! Persze az is megeshet, hogy még sosem hallottál erről az egészről, és szeretnéd megtudni, hogy miért bolondul ezekért a furcsa, aránytalanul nagy szemű figurákért, és az általuk képviselt, de tőlünk meglehetősen idegen Távol-keleti kultúráért a kisfiad vagy kislányod.

SZOMBAT

Facebook:

8.00-8.20 Hell Miksa és az egri Líceum - Rendhagyó túra a Tittel Pál Könyvtár és a Főegyházmegyei Könyvtár szervezésében
A program célja Hell Miksa alakjának és egri kötődésének bemutatása a Líceum épületében egy rendhagyó túra keretén belül. A második emeleten található kiállítás sajátosságát a helyben fellelhető dokumentumok és tárgyak adják. A tablókon megjelenő szövegek bemutatják a jezsuita szerzetes életét, sokoldalúságát, külön kiemelve természettudósként tett vardói útját és Egerre gyakorolt hatását, a Líceumban végzett munkáját. Ízelítőt kapunk Eszterházy püspökkel folytatott levelezéséből és a Főegyházmegyei Könyvtár Csillagászati Különgyűjteményének kialakításából. A tárlókba helyezett korabeli művek, eszközök, illusztrációk képei visszarepítenek Hell korába, de elvezetnek a mindennapokhoz is. Hiszen az egyetem munkatársaitól származó publikációk és a Varázstoronyban készült fotók már a 21. század valóságát tárják a látogató elé. A kiállítás mellett a járólapon található az egri délvonal (linea meridionalis) másolata, melynek eredetiét a túra második állomásán a Csillagászati Múzeumban megtekinthetnek a látogatók. Itt találkozhatnak azokkal a ma is működő csillagászati eszközökkel is, amelyeket még Hell rendelt az egri csillagvizsgálónak. A túra zárásaként a toronyépület tetején elhelyezkedő Camera Obscura kerül bemutatásra, amely Európában is ritkaságnak számít, szintén Hell Miksa nevéhez fűződik.

8.30-9.10 Jávorszky Ferenc: Igazi vagy valódi?
Napjainkban mindenki a számítógéppel ébred és fekszik, s napközben okosnak nevezett eszközök vesznek körül, de amikor arról van szó, mit is olvasunk, mint látunk a hálózaton, akkor már nem olyan biztos a válasz, amit kapunk. A hírekből adathalászatról olvasunk, számítógépes csalásokról, vírusokról, zsarolásról hallunk. Az interaktív előadás során megismerhetjük azokat a lépéseket, amelyek segítségével könnyebben kizárhatjuk azokat az oldalakat, amelyek nem megbízható adatokat próbálnak eladni számunkra. Meg kell néznünk az oldal forrását, hol is van elhelyezve az adott információ. A címsor elolvasásánál, az első pillantásnál többet kell az adott oldalon időzni. Keressük meg máshol is ugyanezeket az adatokat, ellenőrizzük az időpontokat. Nézzük meg ki az író, meg van-e jelölve az oldalon. Ha még ezek sem segítenek, még maradtak kételyeink, akkor sem kell kétségbe esni, mindig van egy szakértő, egy könyvtáros, aki segít a döntésben. Kipróbálhatjuk, hogyan készíthetünk és publikálhatunk álhírt tartalmazó oldalt, hogyan alakíthatunk, hamisított képeket, amelyeket megnézve nem könnyű rájönni valóban megtörtént eseményt ábrázolnak-e. Ezekhez a kísérletekhez ingyenes, bárki által szabadon használható szoftvereket használunk, ingyenes, anonim regisztráció után használható helyre töltjük fel azokat.

9.20-9.45 Dr. Egri Károly: Nagygombák a Zemplénben

Vannak növényi jellegű sajátságaik és állatokra emlékeztető tulajdonságaik, mégsem tekinthetők sem növényeknek, sem állatoknak: a gombák a többsejtű élőlények teljesen önálló, harmadik birodalmát alkotják. Az előadásban szó lesz egyebek mellett a gyógyhatású és az "urbanizálódó" gombákról és a gyilkos galócáról is...

9.50-10.30 Dr. Valuch Tibor: A személyes történelem lehetőségei és kérdései
A közelmúltban Rézler Gyula-díjjal kitüntett Dr. Valuch Tibor előadásában arra a kérdésre keres választ, miként értelmezhető a személyes történelem, ezen belül a sors-történelem-társadalom hármasságát vizsgálja, munkáscsaládok történetének elemzésén keresztül.

TRIANON 100

10.40-11.20 Dr. Fábián Máté: Trianon diplomáciatörténeti előzményei

11.30-12.10 Dr. Ballabás Dániel: Az Osztrák-Magyar Monarchia közép-európai utódállamai az 1920-as években

12.20-12.30 Az EKE Gyakorló Gyakorló Általános, Közép-, Alapfokú Művészeti Iskola és Pedagógiai Intézetének trianoni emlékműsora
A békeszerződés szerteágazó bel- és külpolitikai, társadalmi és gazdasági hatásainak feltárása, s azok értékelése még aligha tekinthető lezártnak. A program résztvevői rövid ismeretterjesztő előadásokat hallhatnak, melyekben az eseménytörténeti áttekintésen túl, igyekeznek megvilágítani az események tágabb történeti kontextusát, s az azokkal kapcsolatos szakmai vitákat is. Az előadássorozat elsősorban a középiskolás korosztályt szólítja meg, s az EKE Gyakorló Gyakorló Általános, Közép-, Alapfokú Művészeti Iskola és Pedagógiai Intéze tanárainak közreműködésével valósul meg.
 A műsorváltozás jogát fenntartjuk!


< Vissza