Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Lányok Napja

Utolsó módosítás: 2019. május 04.

Idén, április 30-án az Eszterházy Károly Egyetem Természettudományi Kara is csatlakozott ehhez a rangos programsorozathoz.

Évszázadok során kialakultak bizonyos nemi szerepek, melyek manapság inkább sztereotípiák szintjére degradálódtak. Ilyen sztereotípia az is, hogy a természettudományos kutatói pálya elsősorban férfiaknak való. Ha visszaemlékszünk az iskolai tanulmányainkra, valóban azt tapasztalhatjuk, hogy a nagy tudományos felfedezők zömében férfiak voltak, ám ha elkezdenénk felsorolni azokat a női tudósokat, akik komoly eredményeket értek el a maguk kutatási területén, igen hosszú lenne ez a rövidnek szánt írás. A tudomány mindenki előtt nyitott. Ahhoz, hogy valaki kutató legyen, elsősorban elhatározásra és nem egy Y kromoszómára van szükség.

Magyarországon is sok hölgy kutató dolgozik, akiknek egy része úgy döntött, hogy egy egyesületbe – Nők a Tudományban Egyesület – szerveződve fogják segíteni azokat a lányokat, akiknek a természettudomány felé húz a szívük és persze tehetségük. Sok más tevékenység mellett a Lányok Napja programsorozattal is segítik ezt a célt.

Idén, április 30-án az Eszterházy Károly Egyetem Természettudományi Kara is csatlakozott ehhez a rangos programsorozathoz, melyen egy interaktív sétára hívtuk az egri és Eger környéki középiskolás lányokat. A rendezvényt Pénzesné Dr. Kónya Erika dékán asszony nyitotta meg, ami után a lányok kisebb csoportokra osztva látogatták végig a tanszékek állomásait.

A Természettudományi Kar valamennyi tanszéke képviselte magát. Láthatták a lányok, hogyan dolgoznak a biológusok, kipróbálhattak izgalmas fizikai és kémiai kísérleteket, láthattak és irányíthattak egy programozható vasúti terepasztalt, megismerkedtek a mesterséges intelligencia lényegével, a logika játékos oldalával, és még igazi meteoritokat is simogathattak.

Rendezvényünkre összesen nyolcvan középiskolás lány látogatott el, akik a visszajelzések és az aktivitásuk alapján nagyon jól érezték magukat.

Kedves lányok, várunk benneteket legközelebb is, és bízunk benne, hogy egyre többötöket fogunk pár év múlva kollégaként üdvözölni!

Beszámoló: Rázsi András

Fotó: Szántó György


< Vissza