Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Lássunk tisztán!

Utolsó módosítás: 2019. december 11.

A vakok és gyengénlátók életével ismerkedhetnek fél éven keresztül az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói. A programsorozat második állomásán, a Lássunk tisztán című fórumon a fiatalok egy pódiumbeszélgetésen vehettek részt.

Október közepén kezdődött el az Eszterházy Károly Egyetemen az a programsorozat, melynek célja az érzékenyítés, a személyes tapasztalatszerzés, az, hogy felhívja a figyelmet a vakok és a gyengénlátók helyzetére, valamint hogy segítse a társadalomba való teljes értékű beilleszkedésüket. Nem véletlenül indult ekkor útjára a program, október 15-e ugyanis a Fehér Bot Nemzetközi Napja. A szervezők és az Eszterházy Károly Egyetem szerint is fontos ezzel a témával foglalkozni, hiszen több mint 73 ezer gyengénlátó és 9 ezer vak ember él ma Magyarországon. Az esetek jelentős százalékában ez nem veleszületett, hanem szerzett állapot, például a kor előrehaladtával, vagy egy betegség szövődményeként alakul ki.


Az ember legfontosabb érzékszerve a szem, hiszen a bennünket érő ingerek körülbelül 90%-a látás útján ér minket. Októberben a Fényűzők elnevezésű kiállításon az intézmény hallgatói, oktatói és dolgozói is kipróbálhatták, milyen kihívásokkal néznek szembe a hétköznapok során azok, akik elveszítik a látásukat. Próbáljunk csak meg például egy pohár vizet kitölteni csukott szemmel, vagy kiválogatni a pénztárcánkból egy előre meghatározott összeget. Ilyen és ehhez hasonló feladatokat is meg kellett oldaniuk egy lesötétített szobában, bekötött szemmel azoknak, akik részt vettek a programsorozat első állomásán. A visszajelzések alapján az érdeklődők rendszerint nagyon tehetetlennek érezték magukat az első percekben – mesélte a program egyik főszervezője, Tóthné Dr. Kiss Orosz Mária, a Vakok és Gyengénlátók Integráló- és Sportegyesületének elnöke.


A Fényűzők elnevezésű interaktív kiállítást követően az érdeklődők a Lássunk tisztán című pódiumbeszélgetéssel egybekötött fórumon vehettek részt. A fél éves program többi állomásához hasonlóan ennek is az volt a célja, hogy bemutassa és különféle módszerekkel szemléltesse a látássérült emberek mindennapjait. Emellett a szervezők szeretnék, ha a fiataloknak a jövőben nem a szánakozás lenne az első gondolatuk, ha vak emberrel találkoznak. Hasznos tanácsokkal szeretnék felruházni őket annak érdekében, hogy a hétköznapokban magabiztosan tudjanak segítséget nyújtani gyengénlátó és vak embertársaiknak.


A program november 20-án sportnappal folytatódik, ahol a hallgatók kipróbálhatják többek között a csörgőlabdát, a vak pingpongot, sakkot és a tandembiciklizést is. Természetesen mindezt bekötött szemmel.

szöveg: Nagy Réka
fotók: Kakuk Dániel


< Vissza