Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Légi távérzékelés

Utolsó módosítás: 2017. március 13.

„Akadémiai Esték” sorozat nyitórendezvényén tartott előadást Dr. Burai Péter a légi távérzékelés alkalmazásáról és a természeti erőforrás kutatásáról a Tittel Pál Könyvtárban.

A Távérzékelési és Vidékfejlesztési Kutatóintézet 2012-ben jött létre az akkori Károly Róbert Főiskolán. Megalakulása előtt Agrárinformatikai és Vidékfejlesztési Intézet, korábban Regionális és Vidékfejlesztési Tanszék, illetve Vidékfejlesztési és Szaktanácsadási Tanszék keretei között működött.
A kutatóintézet legfontosabb feladata a távérzékelés, ezen belül elsősorban a légi technológiák, valamint különböző térinformatikai rendszerekre alapozott kutatások és oktatás végrehajtása és a kutatási eredmények széles társadalmi és szakmai körben történő disszeminációja.
A távérzékelés vizsgálati módszer, mely a környezetben található tárgyakról vagy jelenségekről úgy gyűjt adatot, hogy az adatgyűjtő (szenzor) nincs közvetlen kapcsolatban a vizsgált tárggyal vagy jelenséggel.
Milyen távérzékelési platformok léteznek?
• műholdak
• repülőgép
• UAV
• földközeli

Előnye, hogy nagy területről tud felvételt viszonylag rövid időn belül készíteni. Ezek a módszerek geometriai pontosággal működnek. Különböző tulajdonságokat is tud vizsgálni mely egyes anyagokra jellemző.
A mindennapi életben a térképezés eszközei. A mezőgazdaság számára rengeteg segítséget nyújtanak a távérzékelési eszközök. Tágabb környezetről pontos információt tudnak begyűjteni, olyanról is, ami szabad szemmel nem látható.

Rengeteg kutatási projektben vettek részt az elmúlt évek során, mint például a Kolontári vörösiszap katasztrófa. Rövid idő alatt rengeteg adatot tudtak begyűjteni az alkalmazott szenzorok segítségével (hiperspektrális kamera, légi lézerszkenner, digitális kamera (RGB+NIR), digitális termális kamera), majd ezeket az adatokat kiértékelték és elemezték.

Dr. Burai Péter különböző képek és videóanyagok segítségével mutatta be az eszközök felvételeit, begyűjtött adatait valamint az előadás során szívesen fogadta az érdeklődő közönség kérdéseit.

Széles Nikolett


< Vissza