Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Logopédia Európai Napja: Hacki Tamás adott elő

Utolsó módosítás: 2020. február 26.

Immár két éve annak, hogy a gyógypedagógia szak megjelenésével teljessé vált az Eszterházy Károly Egyetem pedagógusképzési portfóliója. A tanszék a Logopédia Európai Napja alkalmából február 25-én Dr. Hacki Tamást, a foniátria neves kutatóját látta vendégül.

A Líceum Dísztermében összegyűlt szakembereket és a szak hallgatóit az intézmény rektori jogkörben eljáró rektorhelyettese, Dr. Pajtókné Dr. Tari Ilona köszöntötte. A résztvevőknek elárulta: nagy álma vált valóra az egyetemnek azzal, hogy létrejöhetett a gyógypedagógia szak, hiszen az intézmény számára ezen a területen is rendkívül fontos a szerepvállalás.

Szólt továbbá a Komplex Alapprogram jelentőségéről, melyet már közel ötszáz iskolában alkalmaznak, mintegy kilencezer pedagógus bevonásával. Hangsúlyozta: a program fókuszában a tanulók állnak. A rektori jogkörben eljáró rektorhelyettes köszönetét fejezte ki Dr. Hacki Tamás professzornak azért, hogy elfogadta az egyetem meghívását, s köszöntette őt születésnapja alkalmából.

Hacki Tamás professzor előadásában kifejtette: a kommunikációs képesség egyenrangú szerepű a többi testi funkcióval, hiszen nagyon fontos a társadalomban elfoglalt szerep kialakításához, ahogy a munkavégzéshez is. Míg ötven évvel ezelőtt a munka világában meghatározóbb volt az izomerő, addig napjainkban számos munkakörnél már fontosabb a kommunikáció, ami, mint ahogy a professzor fogalmazott, a logopédus szakma szerepét is felértékeli.

Többféle hangképzési, artikulációs, beszéd és nyelvi zavar létezik, ezért a terápiának is multidiszciplinárisnak kell lennie. Hacki Tamás megjegyezte: bonyolultak vagyunk mi, emberek, így a hang zavara csak az egyik tünete problémánknak. Mint mondta, a kommunikációs zavarok rehabilitálása, logopédiai kezelése egészségügyi feladat.

A logopédia pedagógiai és egészségtudományi alapok összessége. A szakma megfelelő működéshez három alapfeltételt nevezett meg: a szervezeti struktúrát, az anyagi bázist és a tudást.

Hacki Tamás előadását követően a programot pódiumbeszélgetéssel zárták, a professzorral Dr. Dávid Mária, a Gyógypedagógia Tanszék vezetője beszélgetett.

Írta: Berán-Juhász Henrietta
Fotó: Balogh Tibor


< Vissza