Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Magyar e-könyv kiadók az EISZ portfóliójában

Utolsó módosítás: 2018. szeptember 25.

Az EISZ Nemzeti Program szervezésében az egyetem Tittel Pál Könyvtárában tájékozódhattak kedden a magyar szakkönyvkiadók online elérhető szolgáltatásairól és a jövőbeni terveikről.

A résztvevőket Gál Tibor, a Tittel Pál Könyvtár főigazgató helyettese köszöntötte. Elárulta: az egyetem sosem zárkózott el az e-könyvek használatától. Üdvözölte, hogy az elérhető adatbázisokban egyre több a bölcsész tudományokhoz kapcsolható tartalom, a magyar nyelvű kiadvány, mely a rengeteg befektetett munka eredménye.

Az EISZ munkatársa, Lencsés Ákos elmondta, hogy szervezetükkel öt egyetemet járnak be a következő időszakban, s ezzel nem titkolt céljuk, hogy az adatbázisok beépüljenek a köztudatba, az iskolai tananyag részét képezzék, hiszen mindenki számára, akár otthonról is elérhető szolgáltatásokról van szó.

Az első előadást Somfay Örs tartotta az Arcanum Digitális Tudománytárról. Prezentációjában egyebek mellett arról tájékoztatta az érdeklődőket, hogy mennyire összetett és nehéz munka egy-egy anyag felkutatása, ám még annál is nagyobb jelentőségű. Beszélt a napilapok, sajtóanyagok digitalizálásának fontosságáról, s szólt arról is, hogy az olvasás és az adatbázis használat nem üti egymást: a könyvekből olvasunk, az adatbázisokban pedig keresünk.

Fotók: Szántó György


< Vissza