Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Magyar Nemzeti Parkok Hete

Utolsó módosítás: 2017. július 04.

Július 3-a és 9-e között zajlanak országszerte a Magyar Nemzeti Parkok Hetének programjai. A rendezvényt megelőző hétvégén az Eszterházy téren mutatkoztak be kínálataikkal a hazai nemzeti parkok, kapcsolódva a Kaláka Fesztivál gyermek- és családbarát programjához.

2007 óta szervezik meg a Magyar Nemzeti Parkok Hetét. A legfőbb szándék az, hogy felhívják a figyelmet a természeti értékekre.

Dr. Rácz András, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára az Eszterházy Károly Egyetemen tartott sajtótájékoztatón elmondta: három pillérre épül a rendezvény. Elsőként a szakmai képviselőit várták az Egyetemen megrendezett ökoturisztikai és természetvédelmi konferenciára, majd ezt követően családi hétvégét szerveztek Egerben, mely kapcsolódott a Kaláka Fesztivál programjához.

A Magyar Nemzeti Parkok Hetének országos programjai a hét elején indultak el, melyre a tíz hazai nemzeti park közel nyolcvan különleges programmal készül. Dr. Rácz András elárulta azt is: nagy figyelmet fordítanak a hazai nemzeti parkok állapotára, a fejlesztések költségét nagyrészt uniós forrásból fedezik. A 2020-as pénzügyi időszakban mintegy 38 milliárd forint jut a környezet- és energiahatékonysági operatív programban természetvédelmi célú fejlesztésekre, ez százezer hektárnyi terület rendbetételét jelenti. A gazdaságfejlesztési operatív programban több mint négymilliárd forintot fordítanak ökoturisztikára, ennek köszönhetően négy látogatóközpont épül a közeljövőben, és összesen mintegy hatvanmilliárd forintból tudnak majd gazdálkodni.


A sajtótájékoztatón bemutattak egy olyan projektet is, melynek köszönhetően az ökoszisztéma szolgáltatások térképét készítik majd el. Dr. Török Katalin, az MTA Ökológiai Kutatóközpontjának tudományos főmunkatársa elmondta: a projekt 2016 októberében indult és 2020 decemberében zárul.


Az Eszterházy Károly Egyetemen tartott szakmai konferencia a Natura 2000 területekre fókuszált. Rónai Kálmánné, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója kiemelte: nagyon nagy a társadalom felelőssége abban, hogy fajokat és élőhelyeket őrizzünk meg, tartsunk fenn az utókor számára. Az Észak-Magyarország régióban megközelítőleg 26 százalékos a Natura 2000 területekkel érintett helyszínek aránya.


< Vissza