Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Májusi sajtótájékoztató

Utolsó módosítás: 2019. május 08.

Jótékonyság, nyári művésztelep, egyetemi sikerek az OTDK-n: néhány téma azok közül, melyeket érintett az egyetem a májusi sajtótájékoztatóján.

Megállapodás a T-Systems-szel

Nemzetközi matematikaolimpiát szervezhet az egyetem 2022-ben: ezzel a hírrel nyitotta az Eszterházy Károly Egyetem májusi sajtótájékoztatóját dr. Liptai Kálmán, rektor. A tájékoztató résztvevőinek elárulta: az intézmény megállapodást írt alá a T-Systems-szel, melynek értelmében az egyetemet kérték fel 30 órás, akkreditált pedagógus-továbbképzések megtartására, mellyel az egész magyarországi oktatást támogathatják, hozzájárulva az oktatás digitális, élményalapú megújításához. A képzést a LEGO Education által fejlesztett oktatási célú eszközökre és a korszerű módszertanra alapozzák. Dr. Liptai Kálmán előrevetített néhány jövőbeni megállapodást is, melyekkel az egyetem céljai szerint tovább mélyítheti a borászat területén is kapcsolatait, együttműködéseit.

 

Nyári művésztelep Aldebrőn

Nyári művésztelepet szervezhet egy másik együttműködési megállapodás értelmében az egyetem Vizuális Művészeti Intézetének Képzőművészeti Tanszéke Aldebrőn: erről elsőként a település polgármestere, Wingendorf János szólt néhány szót. Köszönetét fejezte ki a település korábbi országgyűlési képviselőjének, Herman Istvánnak, aki - ahogy ezúttal is -, már több alkalommal támogatta Aldebrő kezdeményezéseit. Az egyelőre öt évre kötött megállapodás értelmében a település önkormányzata biztosítja az egyetem 16 hallgatójának és két oktatójának a szállást és a főétkezést tíz napra, valamint 200 ezer forint anyagköltséggel is támogatja a tábort. Balázs Péter, a Képzőművészeti Tanszék vezetője elárulta: a grafika szakirányú hallgatók vesznek részt a programon. A tanszékvezető hangsúlyozta: nagyon fontosnak tartja a művésztelep mögött álló kapcsolaterősítést és az összefogást.

 

Komplex Alapprogram: konferencia az egyetemen

Prokajné dr. Szilágyi Ibolya a Komplex Alapprogram május 24-25-ei nemzetközi szakmai konferenciáját mutatta be. Rövid visszatekintésében elhangzott: míg 2018-ban több mint hatvan iskola csatlakozott Élménysuliként a Komplex Alapprogramhoz, addig 2019-ben szeptemberkében már több mint 120-an kezdik Élménysuliként a tanévet. A konferencia első napja az egyetemen a szakmai előadásokról szól majd: Portugáliából és Finnországból is érkeznek előadók, akik bemutatják a legújabb kutatási eredményeiket. A rendezvényen részt vesz Gloviczki Zoltán, az Oktatási Hivatal elnöke is. A második nap interaktív foglalkozásokkal telik majd, melyekre diákokat és szakembereket várnak, akikkel közösen megvitathatják a fejlesztési irányokat.

 

Egyetemi sikerek az OTDK-n

Az egyetem hallgatóinak OTDK szerepléseiről tájékoztatta a résztvevőket Verók Attila, az intézményi Tudományos Diákköri Bizottság elnöke. Elhangzott: a 60 éves OTDK 16 szekciójából 12-ben neveztek az egyetem hallgatói, 10 szekcióban pedig, harminc pályamunkával dobogós helyezést is sikerült elérniük. Nyolc első helyezést, öt második helyezést, és szintén öt harmadik helyezést, valamint tizenkét különdíjat sikerült elérnie az Eszterházy Károly Egyetem hallgatóinak. A legeredményesebb a Bölcsészettudományi és Művészeti Kar, valamint a Természettudományi Kar volt. Mestertanár aranyéremre jelölték egyetemünk két oktatóját: Geda Gábort és Bognár Józsefet – az, hogy kik kapják a címet, június közepén derül ki. Az intézményi OTDK díjátadó május 14-én lesz 10 órától az egyetemen.

 

Intézményi nyári táborok

Dr. Juhász Tibor rektorhelyettes az EFOP 3.4.4 „4 Campus program" projekt támogatásával megvalósuló egyetemi, nyári táborokat: a MegyEKEnni és a SzeretlEKE, a Varázslatos Kémia táborokat mutatta be a sajtó képviselőinek. Idén Kódolótábort is szerveznek augusztus utolsó hetében, ahol a résztvevők játékosan ismerkedhetnek a programozás alapjaival. A táborok célja az MTMI szakok népszerűsítése. Az említetteken felül rajz- és animációs, labdajáték-előkészítő, valamint sporttáborba, utaZOO táborba is várja a résztvevőket az intézmény, ahogy a Tittel Pál Könyvtár is szervez tábort kisiskolások számára. A tervek között szerepel, hogy a könyvtári táborban idén rászoruló gyerekek ingyenesen is részt vehessenek.

Karitatív kerekezés: campustól campusig

Nagy Réka, az intézmény Pr-csoportjának munkatársa karitatív kerekezéséről számolt be, melyet a gyöngyösi és az egri campus között tesz meg május 13-án. A 2016-ban indult kezdeményezésével idén az a célja, hogy kilométerenként kétezer forintért támogassák őt, s rajta keresztül idén a karácsondi Dobos Réka kerekesszékes karate magyar bajnokot és stílus világbajnokot egy új kerekesszék megvásárlásában. A másfél milliós szék megvásárlásához 900 ezret ugyan támogat az állam, de a további 600 ezer forintot önerőből kellene hozzátennie a sportolónak. Ehhez az önerőhöz szeretne hozzájárulni Nagy Réka, akihez bárki csatlakozhat útja során. A karitatív kerekezés részleteiről, arról, hogyan lehet támogatni Dobos Rékát, mindent megtalál korábbi cikkünkben.

 

A Bátor Tábort támogatja a Gyakorlóiskola pedagógusa

Hasonló célokkal sportol a Gyakorlóiskola pedagógusa, Rawlinson Krisztina, aki a Bátor Tábor futócsapatának tagjaként az április 14-i Telekom Vivicittá Félmaratonon 307 ezer forintot gyűjtött össze a daganatos és krónikus beteg gyerekek élményterápiás táboroztatására.

A tervek szerint az Eszterházy Károly Egyetem május 27-én integrált gyermeknapi majálist szervez mintegy 200 rászoruló gyermek számára, szintén a társadalmi felelősségvállalás jegyében.

Írta: Berán-Juhász Henrietta

Fotó: Kakuk Dániel


< Vissza