Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Márciusi sajtótájékoztató

Utolsó módosítás: 2019. március 07.

Új honlap pedagógusok számára, Egri Tavaszi Fesztivál, egyetemünk római kiállítása és bemutatkozása, mobiltelefonok gyűjtése, tízéves a Hotel Estella Kft.: ezek voltak az intézmény márciusi sajtótájékoztatójának témái.

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézetben végzett munkáról számolt be köszöntőjében az egyetem rektora, dr. Liptai Kálmán. Megosztotta a résztvevőkkel azt a jó hírt is, hogy az egyetem további kétmilliárd forintot nyert el sajátos nevelési igényű diákoknak szóló tankönyvek, valamint a Nemzeti Köznevelési Portál, és a digitális tankönyvek fejlesztésére. Örömét fejezte ki, hogy az Eszterházy Károly Egyetem Bölcsészettudományi és Művészeti Kara a napokban Rómában is bemutatkozhat, a kar munkáját a tájékoztatón jelenlévő dr. Pintér Márta Zsuzsanna dékánnak is megköszönte.

Az egyetem által létrehozott Pedagógus Állásbörze honlapot dr. Pajtókné dr. Tari Ilona rektorhelyettes mutatta be, aki elmondta: a portált a Klebelsberg Központtal együtt hozták létre, és már több mint négyszáz pedagógus regisztrált, akik 78 magyarországi oktatási intézmény 182 állása között böngészhetnek, s találhatják meg a számukra megfelelő lehetőséget. A rektorhelyettes hangsúlyozta: a honlapot azért hozták létre, hogy a munkaadók és a munkavállalók egymásra találjanak.

Az Egri Tavaszi Fesztivál bőséges egyetemi programkínálatáról és a római bemutatkozásról dr. Pintér Márta Zsuzsanna dékán tájékoztatta a sajtótájékoztató résztvevőit. Zenei, képzőművészeti, irodalmi, történelmi és filmes programokat is kínál intézményünk. Míg a zenei programon az egyetem művésztanárai és hallgatói mutatkoznak be, addig az irodalmi előadáson dr. Takács Judit a finn kultúrát hozza közelebb az érdeklődőkhöz. A történelmi előadások – a Tittel Pál Könyvtár Tittel Esték programsorozatának részeként – az Eszterházy család XX. századi történetéről és II. Rákóczi Ferencről szólnak majd, akinek életéről kiállítás is nyílik a Líceumban. A Tittel Pál Könyvtár a Sokszínű egészségmegőrzés programsorozatának április 24-ei előadásával is csatlakozik a fesztivál programjaihoz. A Vizuális Művészeti Intézet szervezésében nyílik meg - idén már harmadik alkalommal - az immár nemzetközi TipóZóna kiállítás a Templom Galériában. Az április 11-ei megnyitón a Gárdonyi Géza Színház és a GG Tánc is közreműködik majd. A költészet napján az Eszterházy Károly Egyetem Irodalomtudományi Tanszéke is készül a Líceumban programokkal. Április 8-9-én a Till Attila rendezte Tiszta szívvel film köré szervez az egyetem workshopot, majd a második napon közönségtalálkozót a rendezővel és a film főszereplőjével. Az Eszterházy Károly Egyetem Vizuális Művészeti Intézetének Látszatvilágok című kiállítása március 8-án nyílik a Római Magyar Akadémián, ahol bemutatkoznak az egyetem művésztanárai, hallgatói is. Dr. Pintér Márta Zsuzsanna kiemelte: ez az európai bemutatkozási lehetőség rendkívül fontos a kapcsolatépítés szempontjából.

A sajtótájékoztatón beszámoltak a Jane Goodall Intézet, az Afrikáért Alapítvány és a Védegylet Egyesület közös kampányáról, a Passzold vissza TESÓ-ról. Kádár András, a Jane Goodall intézet ügyvezetője kifejtette: országosan már kétszáz helyen jelentek meg gyűjtődobozaikkal, óvodákban, iskolákban, vagy épp vállalatoknál, kávézókban. A gyűjtődobozokban bárki leadhatja már nem használt mobiltelefonját, mellyel egyrészt segítheti az illegális bányászat csökkentését, másrészt a gorillák és csimpánzok élőhelyének kiirtásának megelőzését is támogathatja. Mint kiderült, a mobiltelefonok előállításához szükséges koltán ércet Afrikában bányásszák, s ezt a folyamatot igyekszenek visszaszorítani a gyűjtéssel a szervezők. Pénzesné dr. Kónya Erika, a Természettudományi Kar dékánja hozzátette: az Eszterházy Károly Egyetemre 16 gyűjtődoboz érkezett, Egerben bármelyik egyetemi épületben leadhatók a használaton kívüli mobiltelefonok.

Zárásképp dr. Vas István, az idén tízéves Hotel Estella ügyvezetője a szálloda létrejöttéről, fejlődéséről beszélt. Elhangzott: immár öt egységgel rendelkeznek, közel ezer hazai és külföldi gyakornoknak biztosítottak már szakmai fejlődési lehetőséget, s a gyakornokok közül többen már vezető pozícióban dolgoznak szakmájukban, a turizmus-vendéglátásban.

Szerző: Berán-Juhász Henrietta

Fotó: Kakuk Dániel


< Vissza