Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Mátyás a Líceumban

Utolsó módosítás: 2018. október 03.

"Nem minden évszázadban születik Főnix"- Hunyadi Mátyás és Magyarország a 15. században – ezzel a címmel látható a Kulturális Örökség és Művelődéstörténet Tanszék, a Tittel Pál Könyvtár és a Főegyházmegyei Könyvtár együttműködésével megvalósult kiállítás.

A Mátyás-emlékév apropójából született tárlat alapját dr. Verók Attila tanszékvezető gondolatai adták. Az általa írt szöveghez válogatott kötetek a két könyvtár gyűjteményéből származnak, megmutatva mennyire gazdag mind a főegyházmegyei, mind az egyetemi gyűjtemény.

A kiállítás megnyitóját a Kutatók Éjszakáján tartották, ahol a köszöntőt dr. Pap József intézetvezető mondta, kiemelve, hogy mennyire fontos az „Igazságos Mátyás király" tudományos igényű megismerése, a népmesékből ismert alak árnyalása.
Dr. Verók Attila leginkább a kiállított szöveg megalkotásának folyamatáról beszélt, jelezve, hogy történészként az újabb kutatások eredményeinek ismertetését is fontosnak tartotta.

Balogh Ferenc, a Főegyházmegyei Könyvtár igazgatója köszönetét fejezte ki a megnyitón. Egyrészt az Eszterházy Károly Egyetem, s azon belül a Tittel Pál Könyvtár, valamint a megvalósítást segítő kollégái felé. A megnyitó résztvevői egy anekdotával is gazdagabbak lettek, miszerint a Főegyházmegyei Könyvtár akár Corvinát is őrizhetne...

A Mátyás, királlyá választásának 560., valamint születésének 575. évfordulója alkalmából életre hívott kiállítás az év végéig látogatható a Líceum 2. emeletén, mutatva a két könyvtár közötti jó együttműködést az egyetem közössége, a városlakók és az ide látogatók számára.

A tárlat anyagát gazdagítják a Gárdonyi Géza Színház jelmeztárának korhű viseleti tárgyai, valamint a Dobó István Vármúzeum által rendelkezésünkre bocsátott fegyvermásolat.

A megnyitó ünnepséget reneszánsz muzsikával színesítették Kapás Kitti és Takács Balázs egyetemi hallgatók.

Írta: Laskay Anna, Főegyházmegyei Könyvtár

Forrás: https://konyvtar.uni-eszterhazy.hu/


< Vissza