Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Megállapodás az Egyetem és az önkormányzat között

Utolsó módosítás: 2017. január 25.

Az „Európa Kulturális Fővárosa 2023” pályázathoz kapcsolódóan stratégiai együttműködésre kötött megállapodást az Eszterházy Károly Egyetem és Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata.

A Magyar Kultúra Napján, 2017. január 23-án aláírt kooperáció célja az „Európa Kulturális Fővárosa 2023" (továbbiakban: EKF 2023) pályázat sikeres előkészítése. Ennek érdekében az Egyetem részt vesz az EKF 2023 projekt-szervezetben, társadalomtudományi kutatásaival és azok eredményeinek megismertetésével segíti a projekt tervezését, művészeti intézetei és tanszékei bevonásával közreműködik a felvezető eseményeken, valamint a helyi kulturális stratégiai koncepció kialakításában, értékelésében is segíti a partner önkormányzatot.

Érdemes kiemelni, hogy intézményünk a hallgatók és művésztanárok bevonásával készíti el az EKF 2023 egységes és korszerű arculatát.

Az Európa kulturális fővárosa címet az Európai Unió ítéli oda egy évre. Legutóbb, amikor Magyarország is pályázhatott a címre, Eger városa is elindult egy színvonalas anyaggal, azonban az utolsó körben Pécs egy hajszállal megelőzte a hevesi megyeszékhelyet, a zsűri döntése alapján.

Az Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázat megjelenése az év elején várható, nagyjából 10 hónap áll rendelkezésre, hogy elkészüljön az első fordulós anyag magyar és angol nyelven. Az így kidolgozott, komplex anyagot 12 fős, nemzetközi szakértő testület bírálja el, majd az észrevételek kézhezvétele után a második fordulóba meghívott városokra újabb 9-10 hónapos munka vár: a javaslatok beépítése és a végleges pályázati anyag összeállítása. A végső döntés 2018 nyarán születhet meg. A nyílt pályázaton bármelyik magyar város indulhat.

Az indulók között van még Debrecen, Gödöllő, Miskolc, Tokaj és Veszprém is.

MTI, www.uni-eszterhazy.hu


< Vissza