Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Megnyílt a Semmelweis ikon

Utolsó módosítás: 2019. június 06.

A MNM Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltárnak nyílt kiállítása a Tittel Pál Könyvtárban Semmelweis ikon címmel.

A Tittel Pál Könyvtár a vándorkiállítással csatlakozik az első hazai orvosiskola, az egri Schola Medicinalis megnyitásának 250 éves évfordulója alkalmából rendezendő megemlékezésekhez. Ősszel az első orvosi iskola megalapításának évfordulója alkalmából az egyetem és a Markhot Ferenc Kórház közös konferenciát is szervez. Mindezt a Semmelweis ikon kiállítás könyvtári megnyitóján tudhatták meg az érdeklődők Gál Tibor főigazgató-helyettestől.

Őket a Bölcsészettudományi és Művészeti Kar dékánhelyettese, Dr. Dolmányos Péter köszöntötte. A Tittel Pál Könyvtárt dicsérve úgy fogalmazott: ez a hely nemcsak egy egyetemi könyvtár, hanem egy kulturális univerzum, mely a város életében is fontos szerepet tölt be. Mint elhangzott: a tárlat az egyetem múltjának gyökereiig vezet vissza.

Dr. Pap József, a Történelemtudományi Intézet igazgatója a múltba kalauzolta a megnyitó résztvevőit: Semmelweis korát idézte meg, hogy a résztvevők közelebb kerülhessenek az ikonikus személy jelenéhez.

Dr. Pap József párhuzamot vont Semmelweis életútja és az egyetem hitvallása között: mindkettő számára fontosak és meghatározóak a tudományok. Kifejtette: Semmelweis Ignác épp felfedezésébe halt bele, s az örök meg nem értettséggel kellett küzdenie egész élete során.

Az életéről szóló kiállítás július 1-ig látható a Tittel Pál Könyvtár 214-es termében.

Írta: Berán-Juhász Henrietta

Fotó: Kakuk Dániel


< Vissza