Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Megnyílt a Tipózóna /2/

Utolsó módosítás: 2018. április 03.

Színültig telt a Templom Galéria: péntek délután megnyílt a Tipózóna /2/ kiállítás. Idén először átadták a Tipózóna Magyar Tipográfia Díjat is, mellyel oktatót és hallgatót egyaránt jutalmaztak.

Fekete, fehér alkotások: plakátok, videók és installációk láthatók péntek délután óta a Templom Galériában. Ám idén már nemcsak az Eszterházy Károly Egyetem, hanem a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a Magyar Képzőművészeti Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Budapesti Metropolitan Egyetem, valamint a Soproni Egyetem is bemutatkozott a tárlaton.

A megnyitón Csontó Lajos, a Média és Design Tanszék tanszékvezetője számszerűsítette is az alkotásokat: kilencvenegy alkotó több mint kilencven munkáját adta az egyedülálló tipográfiai kiállításhoz. Kifejtette: a tipográfia új, kísérleti irányokat keres.

Fekete, fehér, Jin és Jang, egymást kiegészítő elemek, melyek az élet lényegét alkotják - erről már Dr. Liptai Kálmán, az egyetem rektora beszélt a megnyitón. Kitért a szinkronitás, aszinkronitás témakörére is, amit az alkotók is megjelenítettek műveiken.

A jövőbeli tervekbe és víziókba Ipacs Géza ötletgazda avatta be a jelenlévőket. Kiderült: az a cél lebeg a szervezők szemei előtt, hogy a Tipózóna a legnagyobb magyarországi tipográfiai kiállítássá nője ki magát.

Idén először szakmai zsűri értékelte az alkotásokat, s ki is emelt egyet-egyet az oktatói és a hallgatói művek közül, melyeket két magánszemély: Harmati László és Soltész Gergő felajánlásának köszönhetően díjaztak is. A Tipózóna Magyar Tipográfiai Díjat a Pécsi Tudományegyetemről Simon Péter Bence kapta meg, míg a hallgatók közül Szórád Ilonáé, egyetemünk hallgatójáé lett a kitüntetés.

Simon Péter Bence a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának Tervezőgrafika Tanszékének egyetemi tanársegédje, egyben a doktori iskolájuk hallgatója. Díjazott műve egy kísérleti tipográfiai projekt, a koncepciót egyetlen betűre: az a betűre alkalmazta. A kiállítást egy nagyon jó kezdeményezésnek tartja, ami országosan is egyedülálló. Véleménye szerint ugyanis ilyen tematikus kiállítás eddig nem volt hazánkban, s ő maga is fontosnak tartja, hogy legyenek ilyen megmérettetések, szemlék.

Szórád Ilona, egyetemünk hallgatója egy videóval nyerte el a díjat. Érdeklődésünkre kifejtette: liszt, mélynyomó és vödör felhasználásával, frekvenciák lejátszásával alkotott meg különböző, váltakozó betűket, s mindezt videóra vette. Azt, hogy a kiállítás országos szintű lett, ő is pozitívan értékelte. Úgy fogalmazott: nagyon izgalmas egyszerre látni a Templom Galériában országunk egyetemeinek munkáit.

 

A kiállítás május 10-ig látogatható.

Szerző: Juhász Henrietta
Fotók: Kakuk Dániel


< Vissza