Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Megnyílt az Ünnepi Könyvhét

Utolsó módosítás: 2017. június 12.

Varró Dániel költő nyitotta meg a 88. Ünnepi Könyvhetet Egerben az Eszterházy téren. A megnyitó után könnyűzenei koncert és könyvbemutató is várta az érdeklődőket.

Rázsi Botond alpolgármester és dr. Pintér Márta egyetemi docens, az Eszterházy Károly Egyetem Irodalomtudományi Tanszékének vezetője köszöntötte az Ünnepi Könyvhét megnyitóján résztvevő könyvbarátokat. Pintér Márta úgy fogalmazott: a könyvre szánt idő sohasem elvesztegetett, hanem ajándékidő, függetlenül attól, milyen műfajú könyvet olvasunk. Bejelentette: Szabó Magda születésének századik évfordulója alkalmából konferenciát szervez a tanszék, és irodalmi, képzőművészeti pályázatot hirdetnek majd meg.

A köszöntők után Varró Dániel költő nyitotta meg a Könyvhetet, aki elmondta: gyerekkorában számára a könyv többek között a félelem ellenszere volt, esténként olvasással oldotta félelmét. Később a feleségét is a könyvek kapcsán ismerte meg, és ma már a gyermekei figyelmét is gyakran könyvekkel köti le. Szóval, a könyv sok mindenre képes, tette hozzá, ezért a legkevesebb, amit megérdemel az épp az, hogy évente pár napig ünnepeljük. Új kötete, a Mi lett hova? című verseskötet kapcsán elmondta: ezt a könyvet egyfajta létösszegzésnek szánja, ami felnőtteknek szóló verseket tartalmaz. Egy középkorú férfi leltárkészítése, panaszkodása, aki elgondolkodik arról, hol és merre tart. Az ünnep kapcsán elárulta: a Könyvhét legnagyobb hozadéka az, hogy ilyenkor felpezsdül az irodalmi élet, és nagyon sok értékes könyvújdonság kerül az olvasók kezébe.

A Könyvhét egri programjait a Tiittel Pál Könyvtár, a Bródy Sándor Könyvtár és az Egri Főegyházmegyei Könyvtár közösen szervezte.
Kelemenné Csuhay Zsuzsanna, a Bródy Sándor Könyvtár szolgáltatási igazgatóhelyettese elmondta: fontos célja a programnak a helyi írók köteteinek bemutatása, helyi szerzők népszerűsítése. Nagy hangsúlyt kapnak a 16. Gyermekkönyvnapok programjai is, épp ennek apropóján kérték fel Varró Dánielt az ünnep megnyitására. A helyi szerzők közül az Írók Sátrában dedikál többek között Fodor Aranka, dr. Lisztóczky László, Bakacsi Ernő, Murawski Magdola, de emlékestet szerveznek Gál Elemér tanár, író halálának 10. évfordulója alkalmából is.

Ferenczné Oszlánczi Krisztina, a Tittel Pál Könyvtár főigazgatója kiemelte: sokszínű programmal készültek, többek között kiállítás nyílik a bukovinai székelyekről, de több könyv bemutatója is szerepel a kínálatban, illetőleg a Líceum Kiadó kiadványait és az EKE OFI folyóiratait is tanulmányozhatják az érdeklődők. Hozzátette: a Könyvhét kiváló alkalom arra, hogy a Líceum kapuin kilépve közelebb hozzák a könyvtárat és műveiket az emberekhez.
Balogh Ferenc, az Egri Főegyházmegyei Könyvtár igazgatója elmondta: második alkalommal csatlakoznak a Könyvhéthez, különböző programokat és kötetbemutatókat kínálnak minden korosztály számára. Fontosnak tartják, hogy minél több emberhez eljussanak a kiadványaik.

Az ünnepélyes megnyitót az Eszterházy Károly Egyetem Ének-zene Tanszékének koncertje zárta. Dr. Nagy Zoltán főiskolai docens elmondta: a Jazz Faces felbomlása után új együttes van kialakulóban, az új tagokkal inkább a 70-es, 80-as, 90-es évek magyar slágereit dolgozzák fel, de a Könyvhéten még jazz melódiákat hallhatott a közönség.

 

Fotó: Kakuk Dániel


< Vissza