Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Mégsem Caesartól származik a híres mondás?

Utolsó módosítás: 2019. február 28.

A Sorsfordulók – sorsfordítók történelmi szemelvények idei első előadását a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtárban dr. Bajnok Dániel egyetemi adjunktus tartotta.

Dr. Bajnok Dániel, az egyetem Történelemtudományi Intézetének egyetemi adjunktusa előadását A kocka el van vetve? Caesar a Rubicónál címmel tartotta. Kérdésünkre, miért ezt a témát választotta, elmondta: egy sorsfordító történelmi eseményt keresett, sok ilyen kínálkozik az ókor történelméből is, és az egyik ilyen jelentős fordulópont Caesar római politikus és hadvezér polgárháborúja, a háború kirobbanásának körülményei.

– A polgárháború kirobbanásának eredményeképp kerül Caesar egyeduralkodó helyzetbe, örökös diktátor lesz, s bár őt nem sokkal később ellenfelei eltávolítják, mégis ő teremti meg a mintát örököse, Octavianus számára ahhoz, hogy néhány évvel később ténylegesen és tartósan bevezesse az egyeduralmat Rómában. Ezért gondolom azt, hogy ez az esemény valódi sorsforduló – indokolta témaválasztását.

Elárulta azt is: a kocka el van vetve egy ismert közmondás, amit sokan kötnek Caesarhoz, ám azt nem tudják, hogy a mondást valójában nem a hadvezér találta ki.

– Ez egy régebbi görög mondás lehetett. Különböző verziói a történet- és életrajzírók munkáiban mind máshogy porciózzák a polgárháború kirobbanásának felelősséget Caesar és az istenek között – osztotta meg velünk kutatási területének egy szeletét dr. Bajnok Dániel.

A Sorsfordulók – sorsfordítók történelmi szemelvények további előadásainak időpontjait és témáit korábbi cikkünkben megtalálja.

Szerző: Berán-Juhász Henrietta

Fotó: Kakuk Dániel


< Vissza