Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Demonstrátori ösztöndíjakat adtak át a főiskolán

Utolsó módosítás: 2016. március 04.

A demonstrátori kinevezések átadására a Líceum Kápolnájában került sor.

Dr. Liptai Kálmán rektor nyitotta meg az eseményt, majd köszöntőbeszédében kifejtette, mennyire fontos előrelépés ez a főiskola, illetve a hamarosan létrejövő egyetemünk számára. Ahogy a rektor fogalmazott: „Ennek a rendszernek a kiépítése már egyetemi szintű lépés":

„Dr. Ollé János rektorhelyettesnek hála, 2016-ban létrejött a demonstrátori ösztöndíj, amikor pedig tavaly először adtuk át a kinevezéseket, azt gondoltuk, történelmet írtunk – és ez most nagy örömünkre, folytatódik. Nagyon fontos, hogy megteremtsük a kutatói, oktatói utánpótlást. Mivel Magyarország rendkívül főváros-centrikus, nehéz a tehetséges fiatalokat itt tartani és azt mondani nekik: maradjanak az alma materben. Egyetlen, úgymond igazi „kiút" van, ha a hozzájuk hasonló értelmes, tehetséges, motivált hallgatókat időben megtaláljuk, fölneveljük, majd reméljük, itt maradnak, és alkotnak valami szépet és nagyot" – mondta Dr. Liptai Kálmán.

A köszöntőbeszéd után következett az ösztöndíjak átadása, amikor is 15 hallgatót neveztek ki demonstrátornak a Líceum Kápolnájában.

A demonstrátori pályázat két részre osztható: oktatási és kutatási. Dr. Liptai Kálmán azt is kifejtette: szeretné, hogy a dékánok segítségével a most kinevezettek hamarosan igazi „Eszterházy polgárokká" váljanak.

A demonstrátori rendszer bevezetése még inkább előtérbe helyezi a tanszékek, szervezeti egységek tehetséggondozó törekvéseit, erősíti az oktatók és a hallgatók között kialakult kapcsolati rendszert is. Ugyanakkor a demonstrátori munkakör egy óriási lehetőség a tudományos utánpótlás nevelése szempontjából is. A cím csak pályázat során nyerhető el, meghatározott időre. Az oktatási-asszisztens a szakfelelős és a kurzusfelelős engedélyével, a tanegységért felelős oktató útmutatása szerint közreműködhet az oktatási feladatok ellátásában. Erre a pozícióra kizárólag MA szintű hallgatói jogviszonnyal lehet pályázni.

A címre bármelyik intézményi szervezeti egységnél pályázni lehetett, ahol alaptevékenységként látnak el kutatási feladatot. Ezután egy válogatás következett a pályázók között – így derült ki aztán azoknak a névsora, akik március 3-án helyet foglalhattak a Kápolnában.

„Nem úgy gondolunk a demonstrátorokra, hogy ők a segéderők, hanem úgy, hogy már megvan bennük az, amivel a doktori pályájukra lépnek majd. Miután azt megcsinálták, visszavárjuk őket ide, mert együtt munkálkodni igazán fontos" – mondta Dr. Liptai Kálmán beszédében a díjazott hallgatóknak.

Az átadó végén a főiskola rektora sok sikert kívánt a hallgatóknak, majd hozzátette: ha az életben bármikor problémájuk akad a fiataloknak, az első emeleti irodája mindig nyitva áll, ahogyan a többi dékáné is.

 

Írta: Tóth Mercédesz, Besenyei Balázs
Fotó: Szántó György

Az ösztöndíjátadóról készült felvételt lentebb tekinthetik meg:

 


< Vissza