Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Mikkamakka – Egerben is bemutatkozott a gyereklap

Utolsó módosítás: 2017. június 14.

Az Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézetének lapjaival ismerkedhettek közelebbről azok, akik kilátogattak az Ünnepi Könyvhéten az Eszterházy térre. A legfiatalabb lap, a Mikkamakka népszerűsítésére játékos interaktív foglalkozásokkal készültek az OFI munkatársai.

Új Pedagógiai Szemle, Új Köznevelés, Könyv és Nevelés – ezeket a pedagógiai szakmai lapokat régebbről ismerheti már az olvasó, a 88. Ünnepi Könyvhét és a 16. Gyermekkönyvnapok egri programján kézbe is foghatta őket a felnőtt olvasóközönség, és találkozhatott a folyóirat szerkesztőivel is.

AZ EKE OFI munkatársai azonban a gyerekeket, szüleiket, és a kisiskolásokkal foglalkozó pedagógusokat is várták az Eszterházy térre, bemutatkozott ugyanis a legfiatalabb folyóirat: az alsósoknak szóló Mikkamakka is. Pásztor Csörgei Andrea főszerkesztő elárulta: 2014 novemberében jelent meg először a lap. Tíz számmal jönnek ki évente, nyáron ugyanis tartanak egy kis szünetet. A folyóirat az alsósoknak szól, és elsődleges célja az, hogy színesítse, segítse az oktatást. Kortárs és klasszikus gyerekirodalmat népszerűsítő cikkekkel jelennek meg, kulturális programajánlók, kísérletek, feladatok színesítik a lapot. Az irodalmi és az ismeretterjesztő cikkek vannak túlsúlyban, olyan témákat választanak, melyek ezt a korosztályt a leginkább érdeklik. Fontos a vizuális hatás is, épp ezért arra törekszenek, hogy a kiemelésekkel, a betűhasználattal, a képekkel és az illusztrációkkal is magukhoz csalogassák a gyerekeket. Egy-egy példányt ingyenesen eljuttatnak minden iskolába, remélve, hogy így minden gyerekhez közelebb tudnak kerülni. A főszerkesztő elárulta azt is: a visszajelzések alapján azt látják, hogy lap jó úton halad, a gyerekek nagyon szeretik. Működik a folyóirat Facebook-oldala, amelyet szintén elérhetnek őket a szülők, a pedagógusok, hogy felhívják a gyerekek figyelmét a Mikkamakkára.

A Könyvhétre játékos interaktív foglalkozással érkeztek a lap munkatársai: többek között kísérlet és papírszínház várta a gyerekeket.

Fotó: Kakuk Dániel, Indri Dániel (OFI)


< Vissza