Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Mindennapi fohászok

Utolsó módosítás: 2017. július 01.

Lisztóczky László irodalomtörténész erdélyi magyar költők szakrális verseiből szerkesztett antológiát Isten kezében címmel. A kötet verseiből Jónás Zoltán válogatott, a műveket a Bródy Sándor Könyvtárban hallhatták az érdeklődők.

Valamikor a rendszerváltást követően, a Ceaușescu –diktatúra bukása után, a román-magyar megbékélés veszélyét érezve egyfajta lelki vigaszként állított össze kötetet Lisztóczky László irodalomtörténész erdélyi magyar költők szakrális verseiből.

Idén 25 éve lesz annak, hogy 1992 karácsonyán a kötet meg is jelent, sikert aratva az ország határain túl is. Ez a karácsony más okból is emlékezetes maradt Lisztóczky László számára: barátai - akikkel az akkori egri főiskolán együtt is dolgozott -, Kakuk Jenő és Jónás Zoltán, valamint Kakuk Jenő felesége egy nem mindennapi karácsonyi ajándékkal lepték meg őt: a kötetből irodalmi műsort állítottak össze. Az est annyira jól sikerült, hogy a barátok egész Erdélyt bejárták a műsorral, és hazai helyszíneken is előadták. 1993 nyarán Kakuk Jenőt és családját autóbaleset érte, a család minden tagja életét vesztette. Barátai rá emlékezve továbbvitték a műsort: összesen hat kötet jelent meg, és minden kötetet irodalmi műsor követett. Jónás Zoltán elmondta: a Mindennapi fohászok címmel szerkesztett műsort Kakuk Jenő emlékének szánták, a versekben a kétkedés, a hit, a lét kérdései, a magyarság gondolatai fogalmazódnak meg kortárs költők művein keresztül.

Az Olvassunk, beszélgessünk a Dsida Jenő Baráti Körrel című programsorozat rendezvényén Kövecses Nikolett és Majoros Roland működött közre, a program a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtárban várta az érdeklődőket.


< Vissza