Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Mix and Move: Mobilitási Hét Egerben

Utolsó módosítás: 2018. szeptember 11.

Idén már 233 önkormányzat csatlakozott az Európai Mobilitási Héthez, így Eger is, ahol a programokat az Egri Kulturális és Művészeti Központ (EKMK) tervezte és valósítja meg szeptember 16-22 között. A rendezvény fókuszában ezúttal is a fenntartható városi közlekedés áll.

A Moblilitási Hétről hétfőn tartottak sajtótájékoztatót, melyen Kiss Renáta, az EKMK igazgatója ismertette az idei mottót, célokat és programokat. Az idei év mottója a „Mix and move", témája pedig a közlekedési multimodalitás. A szervezők látványos és sokszínű programokat ígérnek, rajz és fotópályázattal, valamint a már megszokott buszfestéssel nyitják a programsorozatot.
Szeptember 17-ig az általános iskoláktól olyan rajzokat, a középiskolásoktól pedig olyan fotókat várnak melyeknek témája a változatos közlekedés. A szeptember 12-én a Gárdonyi téren megfestett busz várhatóan egy hétig közlekedik majd a városban, így bárki megcsodálhatja. Kiss Renátától azt is megtudhattuk, hogy a program nyitónapja szeptember 16-án, vasárnap lesz a Dobó téren, ahol már reggeltől járműbemutatókra, ügyességi játékokra várják az érdeklődőket. A hivatalos megnyitó 16 órától lesz, ahol a köszöntőket követően a rendezvény arcával, Szabó Ádámmal, a világutazó biciklistával is találkozhatnak és beszélgethetnek. A zene világába is elkalauzolnak a szervezők: a Talamba együttes koncertje 16.30-tól várható. A legváltozatosabb közlekedési eszközökkel érkező családok között értékes nyereményeket is kisorsolnak, így hőlégballonozást is.

Az ezt követő napokon a közlekedésbiztonságra helyezik a hangsúlyt a szervezők, de szeptember 18-án 12.40-től a Wigner Jenő Középiskolában Leffler Csaba rally versenyző előadását is meghallgathatják. Lesz „Cooltúra” Badacsonyiné Bohus Gabriella idegenvezetővel a városban szeptember 19-én 15 órától.
A rendezvényhez kapcsolódik az Eszterházy Károly Egyetem szervezésében az Egyetemi Sport Nemzetközi Napja szeptember 20-án, melynek helyszíne 9 órától 14 óráig az Érsekkert lesz. A résztvevők igazán színes sportkavalkádra, bemutatókra, ügyességi játékokra, játszóházakra számíthatnak. A program 14 órától közönségtalálkozókkal folytatódik a városházán.
A szintén népszerű Bringás reggelit szeptember 21-én 7-9 óráig a Forst-Ház előtt szervezik meg, ahol minden biciklivel érkezőt reggelivel kínálnak. A záró napon, szeptember 22-én szombaton az Európai Autómentes Napon a Stadion utcát lezárják, lesz Ládaautó derby, kerékpáros ügyességi verseny, s a program ezen a napon összefonódik Eger Civil Ünnepével.
Szabó Ádám a tájékoztatón elmondta: szerinte a program nagyon jó kezdeményezés, az idei rendezvény igazán ígéretes, s mindenféleképpen fontos felhívni az emberek figyelmét a környezetbarát, tudatos közlekedésre.

Fotó: Szántó György


< Vissza